Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Επιστήμονες του ΑΠΘ αναλύουν την ηφαιστειακή τέφρα


Η αφρικανική σκόνη που έκανε την εμφάνισή της το Σαββατοκύριακο αλλά σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα επανέλθει στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη και την Παρασκευή, η ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης με τα αιωρούμενα μικροσωματίδια να καλύπτουν τον αέρα, αλλά και η ηφαιστειακή τέφρα από την Ισλανδία που εντοπίστηκε χθες ψηλά πάνω από τον ουρανό της πόλης σε συνδυασμό με την αυξημένη για την εποχή θερμοκρασία προβληματίζουν τους επιστήμονες και πιθανόν να ταλαιπωρήσουν όσους Θεσσαλονικείς μετακινηθούν σήμερα στο κέντρο της πόλης.

Χθες το πρωί τα όργανα μέτρησης της υπηρεσίας ελέγχου ατμοσφαιρικής ρύπανσης του δήμου Θεσσαλονίκης κατέγραψαν 100 μικρογραμμάρια ΡΜ10 στο σταθμό μέτρησης της οδού Λαγκαδά στο β’ δημοτικό διαμέρισμα, ωστόσο, όπως εξηγούν οι αρμόδιοι, "τα όργανα που έχουμε δεν μπορούν να ανιχνεύσουν την ηφαιστεική τέφρα, μόνο την αέρια ρύπανση". Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, η τιμή αυτή δεν εμπνέει ανησυχία, παρά μόνο εάν περάσει τα όρια συναγερμού που είναι στα 110 μικρογραμμάρια ως μέση ημερήσια τιμή για επτά ημέρες.
Πάντως, από το τμήμα Χημείας του ΑΠΘ, που διαθέτει πλέον σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης των ρύπων πάνω από την πόλη και εκδίδει εβδομαδιαίες αναφορές, ο καθηγητής Μάρκος Ασσαέλ επισημαίνει "ότι θα πρέπει η ατμόσφαιρα της πόλης να παρακολουθείται συστηματικά και μάλιστα θα πρέπει να γίνονται συστάσεις σε άτομα που έχουν αναπνευστικά προβλήματα, ώστε να αποφεύγουν το κέντρο της πόλης". Οι ερευνητές της ομάδας του καθηγητή εκτιμούν μάλιστα ότι "τα επίπεδα αέριας ρύπανσης στην πόλη έχουν αυξηθεί πολύ".
"Το επόμενο διάστημα θα αναλύσουμε δείγματα της ηφαιστειακής σκόνης που θα συλλέξουμε από τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να εντοπίσουμε τη σύστασή τους" εξηγεί η υπεύθυνη του Εργαστηρίου Κωνσταντινή Σαμαρά Κωνσταντίνου. "Έχουμε ήδη κάνει αναλύσεις στη σκόνη από τη Σαχάρα, που εμφανίζεται συχνά στην πόλη. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η σκόνη αυτή, φυσικής προέλευσης, είναι ακίνδυνη. Βέβαια, επιφορτίζει την ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα της πόλης. Ωστόσο, η ποσότητα της καθημερινής αέριας ρύπανσης που δεχόμαστε δεν συνιστά τη λήψη έκτακτων μέτρων", καταλήγει.

makthes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου