Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Έκθεση για το φιλί στο Αριστοτέλειο

Φιλιά εθελοντών με πραγματικούς δεσμούς απαθανατίστηκαν στο φακό για να μεταδώσουν το μήνυμα της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας

Το φιλί υποδηλώνει την ανθρώπινη επαφή, τη ζωή, την υγεία, την επικοινωνία, το είδος της σχέσης των ανθρώπων που ενδίδουν σε αυτό. Το συμβολισμό της πράξης αυτής, μέσα από μια πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας, επέλεξε το Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας (ΚΕΣΑΥ) του ΑΠΘ για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε θέματα σεξουαλικής υγείας.

Η έκθεση «Φιλιά» εκτίθεται στον περίβολο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, επί της οδού Εθν. Αμύνης, από σήμερα και για περίπου ένα μήνα, ενώ προορίζεται να ταξιδέψει μεταφέροντας το μήνυμά της και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Ο φωτογράφος, καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Γιώργος Κατσάγγελος, συνέλαβε στο φακό του φιλιά καθημερινών ανθρώπων που έχουν υπαρκτούς δεσμούς (ζευγάρια, οικογένειες) και θέλησαν να ποζάρουν εθελοντικά για να απαθανατίσουν την πράξη τους, με σκοπό την εκστρατεία ενημέρωσης του ΚΕΣΑΥ.

Πρόκειται για φιλιά μητρικά, πατρικά, αδελφικά, ερωτευμένων, που παρουσιάζονται σε 30 φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων (2.00 Χ 1.40), οι οποίες επελέγησαν για να δείξουν μία έκφραση της υγιούς ανθρώπινης σχέσης που σχετίζεται με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία.

«Όλοι έχουμε προκύψει επειδή δύο άνθρωποι αποφάσισαν να γίνουν ζευγάρι. Δύο άνθρωποι λειτούργησαν σεξουαλικά και αποφάσισαν να αναπαραχθούνε... μία, δύο, ίσως περισσότερες φορές. Όλοι έχουμε προκύψει επειδή δύο άνθρωποι ενώσανε τα χείλη τους… και έτσι ήρθανε πιο κοντά», δηλώνει ο υπεύθυνος ενημέρωσης του Κέντρου, Σταμάτης Παπαχαρίτος.

Και εάν τα φιλιά της έκθεσης έρχονται να δώσουν ένα μήνυμα υγείας, η ηθοποιός Ίγκριντ Μπέργκμαν έχει δηλώσει πως «Το φιλί είναι ένα αισθησιακό κόλπο, σχεδιασμένο από τη φύση, για να σταματά το λόγο, όταν πλέον οι λέξεις γίνονται περιττές».

Το Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας (ΚΕΣΑΥ) ιδρύθηκε το 1998, με σκοπό να προάγει τα συναισθηματικά φορτισμένα θέματα της σεξουαλικότητας και των προβλημάτων αναπαραγωγής. Εκτός από το εκτεταμένο εκπαιδευτικό έργο και την ερευνητική του δράση, σκοπό έχει να ενημερώνει το κοινό μέσω της ανοιχτής γραμμής που διαθέτει (2310 99 90 99), αλλά και να ευαισθητοποιεί την κοινή γνώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου