Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Καταγγελίες για δολοφονίες τρανσέξουαλ στην Τουρκία

Την ανησυχία τους για τις πρόσφατες δολοφονίες αρκετών τρανσέξουαλ στην Τουρκία εξέφρασαν σήμερα μέσω επιστολής τους προς την τουρκική κυβέρνηση διάφορες οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Από το Νοέμβριο του 2008 τουλάχιστον οκτώ τρανσέξουαλ σκοτώθηκαν στην Άγκυρα, στην Κωνσταντινούπολη και στην Αντάλια», ανέφερε η επιστολή, την οποία είχε υπογράψει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και τρεις οργανώσεις υπεράσπισης των ομοφυλοφίλων και των τρανσέξουαλ.

Σύμφωνα με την επιστολή, οι δύο τελευταίες δολοφονίες πραγματοποιήθηκαν στην Αντάλια στις 8 Φεβρουαρίου και στην Κωνσταντινούπολη στις 16 Φεβρουαρίου, ενώ και στις δύο περιπτώσεις τα θύματα μαχαιρώθηκαν.

«Αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε τις προσπάθειες της αστυνομίας για την επίλυση αυτών των εγκλημάτων. Είναι όμως πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι τα κρούσματα δολοφονιών και βίας κατά των ομοφυλοφίλων, των λεσβιών, των αμφισεξουαλικών και των τρανσέξουαλ στην Τουρκία συνεχίζονται», ανέφερε η επιστολή.

Οι οργανώσεις, που κατήγγειλαν ακόμη τη βία κατά των τρανσέξουαλ από «ορισμένα τμήματα της αστυνομίας», κάλεσαν τις αρχές να συμπεριλάβουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό της νομοθεσίας για την καταπολέμηση των διακρίσεων και να εκπαιδεύσουν τους αστυνομικούς σε αυτά τα ζητήματα.

Σε αντίθεση με πολλές άλλες μουσουλμανικές χώρες, η Τουρκία δεν απαγορεύει την ομοφυλοφιλία και αρκετοί τρανσέξουαλ αυτής της χώρας έχουν αποκτήσει μία λαμπρή καριέρα στον κόσμο της ψυχαγωγίας.

Πάντως, οι κοινωνικές πιέσεις και οι ομοφοβικές πράξεις παραμένουν πολυάριθμες. Πολλοί τρανσέξουαλ και ομοφυλόφιλοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε «εγκλήματα μίσους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου