Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Οκτώ στους δέκα Αμερικανοί πιστεύουν στο Θεό

Πάνω από οκτώ στους 10 Αμερικανούς ενήλικες πιστεύουν στο Θεό αλλά μόλις τρεις στους 10 πιστεύουν ότι ελέγχει τι συμβαίνει στη Γη - ενώ ποσοστό μικρότερο από το 1% πιστεύει ότι Αυτός είναι Αυτή, σύμφωνα με δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη.

Δεν είναι όλοι οι πολίτες, από το 82% που δήλωσαν ότι «πιστεύουν», αταλάντευτοι. Το 59% εξ όσων απάντησαν στην εταιρία δημοσκοπήσεων Harris είπαν ότι τρέφουν «απόλυτη βεβαιότητα» ότι υπάρχει Θεός, ενώ το 15% διατηρεί κάποιες αμφιβολίες.

Οι λεγόμενοι «ξαναγεννημένοι Χριστιανοί» είναι η δημογραφική ομάδα με το μεγαλύτερο ποσοστό πιστών - 87%, έναντι των Προτεσταντών ως σύνολο (76%), των Ρεπουμπλικάνων (72%), των νοτίων (69%) και περίπου τα δύο τρίτα των μαύρων και των γυναικών.

Οι άνθρωποι που δεν πιστεύουν στο Θεό είναι συνήθως νέοι και έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Πάνω από το εν τρίτον όσων έχουν πτυχία και μεταπτυχιακά δεν πιστεύουν στο Θεό, ενώ πάνω από 4 στους 10 που από 24 ως 29 ετών επίσης δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν.

Σχεδόν 4 στους 10 Αμερικανούς (38%) θεωρούν ότι ο Θεός είναι άνδρας -κάτι που ίσως σχετίζεται με την επαναλαμβανόμενη φράση «Θεός Πατήρ"- ενώ το 34% θεωρούν ότι δεν έχει φύλο. Λιγότερο από το 1% εκτιμούν ότι ο Θεός είναι θηλυκό και το 11% ότι είναι ερμαφρόδιτος.

Το 43% λένε ότι ο Θεός απλώς παρατηρεί και δεν επεμβαίνει σε αυτά που συμβαίνουν επί της Γης, ενώ το 30% λένε ότι ασκεί έλεγχο στα γεγονότα στον πλανήτη. Η έρευνα της Harris έγινε σε δείγμα 2.303 ενηλίκων από την 2α έως την 11η Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου