Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Δύσκολη η κατάσταση για τους 47.000 εκτοπισμένους λόγω ηφαιστείου

Εντείνονται οι φόβοι για το ξέσπασμα επιδημιών μεταξύ των 47.000 και πλέον ανθρώπων που είναι αναγκασμένοι να παραμένουν σε στρατόπεδα εκκένωσης λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας στις ανατολικές Φιλιππίνες.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας προειδοποίησε σήμερα Τετάρτη ότι οι προσπάθειες να εξασφαλιστεί ότι δε θα υπάρξουν θάνατοι από την έκρηξη του ηφαιστείου Μαγιόν ενδέχεται να «εκτεθούν από τους κινδύνους για την [δημόσια] υγεία».

«Έξι μέρες μετά την έναρξη της εκκένωσης, το επαρχιακό συντονιστικό συμβούλιο αντιμετώπισης καταστροφών προβλέπει ότι θα ανακύψουν προβλήματα [δημόσιας] υγείας», ανέφερε η υπηρεσία. Σημείωσε ότι ο άσχημος καιρός συνεπάγεται «αυξημένους κινδύνους κρυολογημάτων και άλλων ασθενειών».

Ο αριθμός των πολιτών που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους αυξήθηκε στους 41.137 στην διάρκεια της νύχτας καθώς το ηφαίστειο στην επαρχία Αλμπάι, 360 χλμ. νοτιοανατολικά της Μανίλας, συνέχιζε την δραστηριότητά του.

Το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων εκτίμησε ότι μια σοβαρή και επικίνδυνη έκρηξη του ηφαιστείου είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί εντός της εβδομάδας - εμποδίζοντας την επιστροφή των κατοίκων στα σπίτια τους για τα Χριστούγεννα.

Το Ινστιτούτο ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει καταγράψει πάνω από 1.000 σεισμικές δονήσεις και 66 εκρήξεις με παράλληλη έκλυση στάχτης σε ύψος 1.000 μέτρων τις τελευταίες 24 ώρες.

Το ηφαίστειο, που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.472 μέτρων και είναι διάσημο για το σχεδόν τέλεια σχηματισμένο κώνο του, έχει εκραγεί 50 φορές από το 1916. Η τελευταία έκρηξη ήταν τον Ιούλιο του 2006, όταν πάνω από 30.000 άνθρωποι είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η πιο πολύνεκρη έκρηξή του ήταν αυτή του 1814, όταν 1.200 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και μια πόλη είχε θαφτεί κάτω από τόνους ηφαιστειακής λάσπης. Το 1993, άλλη μια έκρηξη του ηφαιστείου είχε στοιχίσει 79 ζωές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου