Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Παλαιοκώστας: Είμαστε οι... άρχοντες των απαγωγών

«Τι, σηκώσαμε όλη την Ελλάδα στο πόδι για τρία εκατομμύρια;» ρωτούσε απορημένος ο Βασίλης Παλαιοκώστας τον βιομήχανο Γιώργο Μυλωνά, όταν ο τελευταίος κατά τη διάρκεια της ομηρείας του προσπαθούσε να του εξηγήσει ότι τα 30 εκατ. ευρώ που ζητούσαν οι απαγωγείς ήταν υπέρογκο ποσό.
Oρισμένες από τις άγνωστες πτυχές της πολύκροτης απαγωγής Μυλωνά περιγράφονται στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ακόμη δέκα πρόσωπα.

Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι του Παλαιοκώστα με τον επιχειρηματία στο κρησφύγετο της Σουρωτής: «Εμείς είμαστε επαγγελματίες και αν εσύ είσαι ο Μυλωνάς στο αλουμίνιο, εμείς είμαστε οι Βαρδινογιάννηδες στις απαγωγές. Μη νομίζεις ότι είμαστε καλά παιδιά επειδή σου μιλάμε ευγενικά, όλοι είμαστε τομάρια του κερατά και κάποια στιγμή θα μας πιάσουν, γιατί η ζωή μας είναι στην παρανομία», έλεγε προφητικά ο Παλαιοκώστας, καθώς μόλις δύο μήνες αργότερα η σπείρα εξαρθρώθηκε.

Ξεκίνημα από τη Γερμανία
Η αφήγηση του βίου και της πολιτείας του Βασίλη Παλαιοκώστα φθάνει έως τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας, όπου ο περιβόητος δραπέτης έκανε τα πρώτα βήματα στην παρανομία. Μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του, Νίκο, σύχναζαν στο εστιατόριο «Ρόδος» του σερβιτόρου από την Κρήτη Ασημάκη Λαζαρίδη, που επίσης φέρεται να συμμετείχε στην απαγωγή. «Έκτοτε, ο Λαζαρίδης που είχε καταδικαστεί στη Γερμανία το 1992 για κλοπή και πλαστογραφία και ο Παλαιοκώστας που είχε ροπή στο έγκλημα συνδέθηκαν με στενή φιλία και η εμπιστοσύνη που είχε ο ένας στον άλλο ήταν απόλυτη», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με το βούλευμα, το «μεγάλο κόλπο» της απαγωγής υπήρχε στο μυαλό του Παλαιοκώστα και του Λαζαρίδη ήδη από το 2003, όταν ο τελευταίος ήρθε στην Ελλάδα και αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Σε υφασμάτινη σκηνή
Πιο κάτω περιγράφεται βήμα βήμα η απαγωγή. Οι δράστες «ελαιοχρωμάτισαν και επίπλωσαν το κρησφύγετο με έπιπλα αξίας 15.000 ευρώ που αγόρασαν από το ΙΚΕΑ και το Ρractiker για να φαίνεται στους εκμισθωτές ότι κατοικείται», ενώ κρατούσαν τον όμηρο σε μια υφασμάτινη σκηνή έξω από το σπίτι, «μέσα στην οποία είχαν τοποθετήσει μια μικρή υφασμάτινη ντουλάπα, ένα πλαστικό τετράγωνο τραπέζι και πλαστικές καρέκλες, χημική τουαλέτα, πτυσσόμενο μεταλλικό κρεβάτι με πάπλωμα, σεντόνια και πιτζάμες». Στο βούλευμα εξηγείται, μεταξύ άλλων, και γιατί αναβλήθηκε η πρώτη προσπάθεια παράδοσης των λύτρων από τη σύζυγο του Γ. Μυλωνά. Οι απαγωγείς τής είχαν στείλει έναν πορτοκαλί φάρο, ζητώντας να είναι αναμμένος στην οροφή του αυτοκινήτου που θα μετέφερε τις δεσμίδες των 10,8 εκατ. ευρώ. «Έπειτα από διαδρομή λίγων χιλιομέτρων από τα Μάλγαρα έπεσε ο φάρος από το αυτοκίνητο και έσπασε το κέλυφος, και όταν επανατοποθετήθηκε εξέπεμπε σταθερά φως χωρίς να αναβοσβήνει όπως θα έπρεπε, ενώ παρουσιάστηκε και βλάβη στη λειτουργία του αλάρμ. Λόγω των προβλημάτων αυτών, κατά τη διαδρομή για την Αθήνα και έως την άφιξή τους στα διόδια των Αφιδνών, οι δράστες απέφυγαν να έρθουν σε επαφή με τη σύζυγο του απαχθέντος και έτσι αναβλήθηκε η παράδοση των λύτρων», αναφέρεται στο βούλευμα.

Πώς «καρφώθηκαν»
Κατά τα άλλα, περιγράφονται οι γνωστές από την προανάκριση αποκωδικοποιημένες τηλεφωνικές συνεννοήσεις των απαγωγέων με κρατούμενο στις φυλακές Τρικάλων, η απερίσκεπτη ενέργεια της αδερφής τού φυλακισμένου Γιώργου Χαραλαμπίδη να αγοράσει με προσημειωμένο χαρτονόμισμα των 200 ευρώ καλλυντικά από κατάστημα της Ερμού στη Θεσσαλονίκη, καθώς και οι σπατάλες του Ασημάκη Λαζαρίδη στην Κρήτη που σκορπούσε μέρος των λύτρων σε ακριβές αγορές και κεράσματα στα μπαρ.

«ΜΗ ΝΟΜΙΖΕΙΣ
ότι είμαστε καλά παιδιά επειδή σου μιλάμε ευγενικά, όλοι είμαστε τομάρια του κερατά και κάποια στιγμή θα μας πιάσουν»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου