Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Chrome OS nebooks εν όψει!

Άποψη του υπογράφοντος είναι πως ο μεγάλος αντίπαλος της Microsoft δεν είναι πλέον η Apple, αλλά η Google, καθώς εντείνει τον ανταγωνισμό της σε πολλούς τομείς δράσης της πρώτης. Ένας εξ'αυτών είναι και τα λειτουργικά, όπου ήδη μαίνεται η μάχη μεταξύ Android OS και Windows Mobile 7, με τον νικητή να μην έχει αναδειχθεί προς το παρόν.

Λογικό κι επόμενο ήταν ο ανταγωνισμός να επεκταθεί και σε ένα άλλο τομέα, όπου η Microsoft κυριαρχεί εδώ και πολλά χρόνια, αυτόν των desktop λειτουργικών συστημάτων. Η Google πλέον απειλεί άμεσα τα Windows, όχι με το Android αλλά με το Chrome OS, πού είναι σχεδιασμένο ειδικά για φορητούς ή σταθερούς υπολογιστές, έχοντας μικρές απαιτήσεις σε πόρους συστήματος για να τρέξει. Σύμφωνα με αναφορές, τα πρώτα netbooks με το Chrome OS θα κυκλοφορήσουν στο τέλος του έτους, σχεδιασμένα από την IvanTek για λογαριασμό της Google, με τις Asus και Acer να ακολουθούν πιθανότατα. Το netbook αυτό θα έχει ARM επεξεργαστή, πού βέβαια δεν υποστηρίζεται από τα Windows, ωστόσο οι συσκευές αυτές έχουν τη δυνατότητα να "κλέψουν" μερίδιο από την αγορά των netbooks πού πλέον διαθέτουν "ελαφριές" εκδόσεις των 7. Υπενθυμίζουμε ότι το Chrome OS είναι δωρεάν καθώς ουσιαστικά αποτελεί μια αρκετά τροποποιημένη έκδοση του Linux και έτσι δεν θα επιβαρύνει την τιμή ενός netbook.

Για αρχή, στόχος της Google είναι η διάθεση 60-70 χιλιάδων μονάδων, ώστε να διαπιστώσει την ζήτηση των χρηστών και να δράσει αναλόγως στο μέλλον. Αν το Chrome OS αποδειχθεί καλό στους τομείς του GUi, της συμβατότητας και των εφαρμογών του, τότε η Microsoft έχει κάθε λόγο να ανησυχεί...

pcmaster

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου