Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Πιοι είναι οι απρόσμενοι εχθροί του σπέρματος ?

Oυσίες και οινοπνεύματα: Το αλκοόλ μειώνει την παραγωγή τεστοστερόνης στους όρχεις, ενώ τα παραισθησιογόνα και τα ναρκωτικά δρουν, μέσω καταστολής του υποθαλάμου του εγκεφάλου, μειώνοντας επίσης τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Καταχρηση αντιβίοτικων: Φαρμακευτικές ουσίες, όπως τα συνήθη αντιβιοτικά (κινολόνες, τετρακυκλίνες, νιτροφουραντοΐνη, ερυθρομυκίνη, γενταμυκίνη), τα αναβολικά στεροειδή κ.ά. μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή και λειτουργία των σπερματοζωαρίων.

Τα πλαστικά ποτήρια: Η καθημερινή χρόνια συνήθεια πολλών ανδρών να πίνουν τον καφέ τους σε πλαστικό ποτήρι μπορεί, σύμφωνα με μελέτες, να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος λόγω των διάφορων ουσιών που εκλύονται από το πλαστικό, όταν αυτό έρθει σε επαφή με το ζεστό κυρίως καφέ.

Oι βρεφικές πάνες: Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κιέλου διαπίστωσαν ότι η πλαστική επένδυση στις πάνες αυξάνει τη θερμοκρασία στο όσχεο κατά 1ο C. Συγκεκριμένα, υποστήριξαν ότι η παρατεταμένη αύξηση της θερμοκρασίας των όρχεων κατά 1ο C είναι δυνατό να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων που θα παράγει το βρέφος όταν ενηλικιωθεί.

Το κινητό: Υπάρχουν μελέτες που συσχετίζουν την πολύωρη και καθημερινή χρήση του κινητού τηλεφώνου με διαταραχές σπερματογένεσης, χωρίς όμως να έχει ξεκαθαριστεί η ακριβής σχέση.
Το αγαπημένο σας λάπτοπ: Κατά τη λειτουργία τους, τα λάπτοπ αναπτύσσουν στο εσωτερικό τους θερμοκρασία άνω των 70ο C και συχνά οι χρήστες τους τα τοποθετούν στους μηρούς τους, κοντά στους όρχεις, βλάπτοντας έτσι την ποιότητα του σπέρματος. Η ζημιά μπορεί να αποφευχθεί αν τοποθετείτε το λάπτοπ σε ένα τραπέζι ή γραφείο, ακόμα και στο κάθισμα δίπλα σας.

Μήπως φταίει το τζακούζι;

Ίσως τα ζεστά μπάνια, το τζακούζι, η σάουνα να ευθύνονται έως ένα βαθμό για το γεγονός ότι δεν μπορείτε να κάνετε παιδί. Το ζεστό μπάνιο που κάνετε και σας χαλαρώνει μπορεί να «σκοτώνει» τα σπερματοζωάριά σας, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες αντενδείκνυνται. Μάλιστα, το να γεμίζει κανείς την μπανιέρα του και να μένει ώρα μέσα στο ζεστό νερό είναι ό,τι χειρότερο για την ανδρική γονιμότητα. Το ίδιο ισχύει και για το τζακούζι και τη σάουνα. Γι’ αυτό, μην το παρακάνετε και, όταν το κάνετε, επιλέγετε πάντα το νερό να έχει μια μέτρια θερμοκρασία. Το καλύτερο πάντως από όλα είναι το ντους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου