Ένας υπολογιστής με λογισμικό που ανέπτυξαν ερευνητές του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, είναι πλέον ο κάτοχος του νέου παγκόσμιου ρεκόρ στην επίλυση παζλ, καθώς κατάφερε να …βγάλει άκρη με ένα παζλ 400 κομματιών μέσα σε μόλις τρία λεπτά.
Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ένας υπολογιστής δανών ερευνητών, υπό τον Κλάους Χάνσεν του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που το 2008 είχε λύσει ένα παζλ 320 κομματιών, σύμφωνα με τo New Scientist.
Ο υπολογιστής των δανών μπορούσε να "διαβάσει" μόνο παζλ με απλές εικόνες τύπου καρτούν που είχαν ξεκάθαρα σχήματα και περιορισμένα χρώματα, ενώ ο νέος "ρέκορντμαν" μπορεί να τα βγάλει πέρα με οποιαδήποτε εικόνα, ακόμα και με φωτογραφίες εξωτερικών χώρων.
Ο υπολογιστής του ΜΙΤ, με το νέο λογισμικό που ανέπτυξε ομάδα ερευνητών υπό τον Τάεγκ Σανγκ Τσο, θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο σε συνδιάσκεψη της Διεθνούς Ένωσης Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (ΙΕΕΕ) στο Σαν Φρανσίσκο, με αντικείμενο την υπολογιστική όραση και την αναγνώριση προτύπων από τους υπολογιστές.
Όπως κι ένας άνθρωπος, ο υπολογιστής του ΜΙΤ έπρεπε να βάλει στη σωστή θέση τους (στα τετραγωνάκια του παζλ) 400 ανακατεμένες φωτογραφίες 5 ΜΒ η κάθε μια. Αρχικά, αναλύοντας τα κυρίαρχα χρώματα, προσπάθησε να "καταλάβει" τι είδους εικόνα έπρεπε να αποκαταστήσει. Στη συνέχεια ανέτρεξε σε μια βάση δεδομένων για να… πάρει ιδέες και να βάλει σε μια πιθανή τάξη τα κομματάκια του παζλ. Κατόπιν, με πιο εξελιγμένους αλγόριθμους, κατάφερε να συσχετίσει σωστά τα γειτονικά κομματάκια.
Κτήριο Βάιλερ: ο αφανής συγκάτοικος του Μουσείου Ακροπόλεως
Πριν από 6 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου