Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ο αριθμός των γυναικών που καπνίζουν ξεπερνά κατά πολύ τον αντίστοιχο των αντρών, με αποτέλεσμα ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν εξ αιτίας των ασθενειών που προκαλεί το κάπνισμα, να είναι μεγαλύτερος από αυτόν που προκαλεί ο καρκίνος του στήθους, επισημαίνει ο ειδικός καρδιοχειρουργός Νίκος Παπαδόπουλος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος που είναι η 31η Μαΐου.
Το κάπνισμα, εκτός από τον καρκίνο του πνεύμονα, ενοχοποιείται και για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.
«Με τη διακοπή του καπνίσματος ο κίνδυνος ελαττώνεται σημαντικά μέσα σε 1 ως 2 έτη. Είναι γνωστό ότι σε 20 λεπτά από τη διακοπή του καπνίσματος η πίεση και ο σφυγμός επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα, σε 8 ώρες, η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα στον οργανισμό μειώνονται στο μισό, σε 24 ώρες, ο οργανισμός αρχίζει να "καθαρίζει" από το μονοξείδιο του άνθρακα, σε 48 ώρες, εξαφανίζεται από τον οργανισμό η νικοτίνη και αρχίζει να βελτιώνεται η γεύση και η όσφρηση, σε 2-12 εβδομάδες, βελτιώνεται αισθητά η κυκλοφορία του αίματος, σε 3-9 μήνες, η αναπνευστική λειτουργία αυξάνεται και μειώνεται ο πρωινός βήχας, σε 5 χρόνια, ο κίνδυνος για καρδιοπάθειες μειώνεται στο μισό….και σε 10 χρόνια, ο κίνδυνος για καρκίνο των πνευμόνων θα είναι ίδιος με κάποια που δεν έχει καπνίσει ποτέ», τονίζει ο κ. Παπαδάκης
Στατιστικές έδειξαν ότι από τη δεκαετία του 1950 παρατηρήθηκε 600% αύξηση των θανάτων στις γυναίκες από καρκίνο πνεύμονα. Το 1950 ο καρκίνος του πνεύμονα ευθύνονταν για το 3% των θανάτων στις γυναίκες, ενώ το 2000 το αντίστοιχο ποσοστό άγγιξε το 25%, δηλαδή το 2000, περισσότερες γυναίκες πέθαναν από καρκίνο πνεύμονα παρά από καρκίνο μαστού, μήτρας και ωοθηκών. Αναμένεται ότι τις επόμενες δεκαετίες τα ποσοστά καρκίνου πνεύμονα στις γυναίκες θα υπερβούν τα αντίστοιχα των αντρών.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, υπολογίζεται ότι σήμερα παγκοσμίως καπνίζουν 200 εκατομμύρια γυναίκες και μέχρι το 2025 θα υπάρχουν 500 εκατομμύρια καπνίστριες γυναίκες , αν οι γυναίκες δεν πάρουν την απόφαση να κόψουν το κάπνισμα. Από αυτές, περισσότερες από 200 εκατομμύρια θα πεθάνουν πρόωρα από νοσήματα σχετιζόμενα με το κάπνισμα, γιατί δυστυχώς σχεδόν όλες οι γυναίκες που καπνίζουν ξεκινούν στην ηλικία της εφηβείας. Είναι σημαντικό ότι οι έφηβες που καπνίζουν παρουσιάζουν επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του πνεύμονα, ενώ οι ενήλικες καπνίστριες εμφανίζουν πρόωρη έκπτωση της αναπνευστικής λειτουργίας.
Όπως αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, το κάπνισμα στις γυναίκες συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου συγκριτικά με τους άντρες, αυξάνει τον κίνδυνο για αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και υπαραχνοειδή αιμορραγία. Επίσης, το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο των γυναικών για αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, για αιφνίδιο θάνατο από ρήξη ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής, για οξεία θρόμβωση των στεφανιαίων και φυσικά για τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.
Ο κίνδυνος για στεφανιαία νόσο στις γυναίκες αυξάνεται με τον αριθμό των τσιγάρων και τη διάρκεια της καπνιστικής συνήθειας. Το κάπνισμα είναι επίσης σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την οξεία θρόμβωση των στεφανιαίων και τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.
Το κάπνισμα αποτελεί τη βασική αιτία πρόκλησης Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας στις γυναίκες και ο κίνδυνος αυξάνεται με τη βαρύτητα και τη διάρκεια της καπνιστικής συνήθειας και ενώ μέχρι τώρα η θνητότητα από Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια, είναι μεγαλύτερη στους άντρες απ’ ό,τι στις γυναίκες αλλά μένει σταθερή, τις τελευταίες δύο δεκαετίες στο γυναικείο φύλο παρατηρείται μία ταχεία αύξηση της θνητότητας από ΧΑΠ, αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.
Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Κτήριο Βάιλερ: ο αφανής συγκάτοικος του Μουσείου Ακροπόλεως
Πριν από 6 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου