Ωστόσο οι ελπίδες επιβίωσης άλλων ειδών σπάνιων πτηνών, όπως ο Αζόρες κοκκινολαίμης και ο παπαγάλος της Κολομβίας με τα κίτρινα αυτιά έχουν ενισχυθεί.
Η κολύμβις Alaotra ή σκουριασμένη κολύμβις (Tachybaptus rufolavatus) ήταν πτηνό μεσαίου μεγέθους με μικρά φτερά, εξαιτίας των οποίων δεν μπορούσε να διανύσει μεγάλες αποστάσεις και είχε έτσι καθιστική ζωή σε λίμνες.
Δώδεκα κολύμβις θεάθηκαν στη λίμνη Alaotra το Δεκέμβριο του 1982 και δύο το Σεπτέμβριο του 1985. Ορισμένα πτηνά με τα χαρακτηριστικά του κολύμβις παρατηρήθηκαν το 1985, 1986 και 1988 αλλά εκτιμάται ότι ανήκαν σε άλλο είδος. Έρευνες του 1999 και 2000 δεν βρήκαν κανένα πτηνό που ανήκει στην ίδιο γένος Tachybaptus. Έκτοτε δεν πραγματοποιήθηκε άλλη έρευνα, μέχρι που φέτος εξερευνητική αποστολή επιβεβαίωσε ότι έχει εξαφανιστεί.
Η εξαφάνιση του είδους είναι ακόμα ένα παράδειγμα του πως οι ανθρώπινες πράξεις μπορεί να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες, δήλωσε ο καθηγητής Λεόν Μπενούν, ένα από τους συντάκτες ητς Κόκκινης Λίστας της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).
Οι παράγοντες που οδήγησαν στην εξαφάνισή του εκτιμάται ότι βρίσκονται στα θανατηφόρα δίχτυα ψαράδων στη λίμνη καθώς και στην εμφάνιση σαρκοβόρων ψαριών, που οδήγησαν σε μείωση της τροφής τους. Η λαθροθηρία φαίνεται ότι συνέβαλε επίσης στη μείωση του πληθυσμού τους.
Η ακριβής επίγνωση της χρονικής περιόδου εξαφάνισης ενός είδους είναι πολύ δύσκολη. Για αυτό και περνούν αρκετά χρόνια από τη στιγμή που εθεάθη κάποιο είδος μέχρι την επιβεβαίωση της εξαφάνισής του.
Το τελευταίο είδος πτηνού που εξαφανίστηκε επιβεβαιωμένα ήταν το περιστέρι Λίβερπουλ (Caloenas maculata), το 2008. Στη λίστα των πτηνών που έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβάνεται τα Diaphorapteryx hawkinsi, Alopochen kervazoi και Myadestes myadestinus.
Ωστόσο στην Κόκκινη Λίστα υπάρχουν και αισιόδοξα σημάδια. Ο κοκκινολαίμης Azores (Pyrrhula murina) αναβαθμίστηκε από "Κρίσιμα Απειλούμενο" σε "Απειλούμενο" ύστερα από προσπάθειες διατήρησής του. Στην Κολομβία, το παπαγάλος με τα κίτρινα αυτιά (Ognorrhynchus icterotis) επίσης φαίνεται να επωφελήθηκε των προγραμμάτων επιβίωσής του καθώς χαρακτηρίζεται πλέον "Απειλούμενο" είδος.
Περίπου 190 είδη πτηνών από τα 10.000 γνωστά είδη εκτιμάται ότι έχουν εξαφανιστεί από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές.
enet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου