Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Τι είναι η ''νικοτίνη''

Η νικοτίνη είναι ένα φάρμακο – ναρκωτικό που βρίσκεται από την φύση στον καπνό. Είναι ιδιαίτερα εθιστικό - τόσο εθιστικό όσο η ηρωίνη ή η κοκαϊνη. Κατά τη διάρκεια του χρόνου, το σώμα γίνεται και φυσικά και ψυχολογικά εξαρτώμενο από τη νικοτίνη. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές πρέπει να υπερνικήσουν και τους δύο εθισμούς για να είναι επιτυχείς στην εγκατάλειψη του καπνίσματος.

Όταν ο καπνός εισπνέεται, η νικοτίνη φέρεται βαθιά στους πνεύμονες, όπου απορροφάται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος και από το αίμα μεταφέρεται σε όλο το σώμα. Η νικοτίνη έχει επιπτώσεις σε πολλά μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών αγγείων αίματος, του ορμονικού συστήματός σας, του μεταβολισμού σας, και του εγκεφάλου σας. Η νικοτίνη μπορεί να βρεθεί στο μητρικό γάλα και ακόμη και στις βλεννώδεις εκκρίσεις τραχήλων των καπνιστών. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η νικοτίνη διασχίζει ελεύθερα τον πλακούντα και έχει βρεθεί στο αμνιακό ρευστό και το αίμα του ομφάλιου λώρου των νεογέννητων νηπίων. Διάφοροι παράγοντες μπορούν να έχουν επιπτώσεις στο ποσοστό μεταβολισμού (η εργασία του ζωντανού κυττάρου στο σώμα) και έκκρισης σχετικής με τη νικοτίνη. Γενικά, ένας κανονικός καπνιστής θα έχει τη νικοτίνη ή τα υποπροϊόντα του παρούσα στο σώμα για περίπου 3 έως 4 ημέρες μετά από να σταματήσει. Η νικοτίνη παράγει τα ευχάριστα συναισθήματα που κάνουν τον καπνιστή να θελήσει να καπνίσουν περισσότερο.

Ενεργεί επίσης ως είδος κατευναστικού,παρεμποδίζοντας τη ροή των πληροφοριών μεταξύ των νεύρων των κυττάρων. Δεδομένου ότι το νευρικό σύστημα προσαρμόζεται στη νικοτίνη, οι καπνιστές τείνουν να αυξήσουν τον αριθμό τσιγάρων που καπνίζουν, και επομένως το ποσοστό νικοτίνης στο αίμα τους. Μετά από μια στιγμή, ο καπνιστής αναπτύσσει μια ανοχή στο ναρκωτικό, το οποίο οδηγεί σε μια αύξηση στο κάπνισμα κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Κατά τη διάρκεια του χρόνου, ο καπνιστής φθάνει σε ένα ορισμένο επίπεδο νικοτίνης και καπνίζει έπειτα για να διατηρήσει αυτό το επίπεδο νικοτίνης. Η νικοτίνη, όταν εισπνέεται στον καπνό τσιγάρων, φθάνει στον εγκέφαλο γρηγορότερα από τα φάρμακα που εισάγουν το σώμα ενδοφλεβίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου