Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Εξαντλήθηκαν οι χρυσές λίρες από την Τράπεζα της Ελλάδος!

Χρυσές λίρες; Τέλος!

Καλά ενημερωμένες πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρουν ότι έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα λιρών στην έκδοση Ελισάβετ 1973 και προγενέστερων ετών.
Στις αρχές Μαϊου 2010 ο...ιδιώτης την πωλούσε στα 201,98 και την αγόραζε στα 242,02 ευρώ με διαφορά της τάξης του 20%.

Σε αγορές λιρών από ιδιώτες αξίας μεγαλύτερης των 10.000 ευρώ υπάρχει κόστος 20 ευρώ ανά λίρα. Είναι δε προφανές ότι οι ιδιώτες αυτοί αποθησαυρίζουν σε ένα ασφαλές μεν καταφύγιο αλλά κανείς δεν τους εγγυάται ότι οι τιμές θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα ενώ είτε στα τρέχοντα επίπεδα είτε σε χαμηλότερα, η ρευστοποίηση θα τους προκαλέσει ζημίες.
Η τιμή του χρυσού χτυπάει το ένα υψηλό μετά το άλλο. «Είναι ο φόβος για το άγνωστο», τονίζει ο James Moore, αναλυτής της Bulliondesk.com, ο οποίος εκτιμά ότι οι επενδυτές φοβούνται ότι η ελληνική δημοσιονομική κρίση θα εξαπλωθεί και στις υπόλοιπες περιοχές της Ευρώπης. Εκτιμά, δε, ότι το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο συμφωνήθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο, όχι μόνο δεν τους καθησύχασε, αλλά εμφάνισε και περισσότερα προβλήματα.
«Δεν αποτελεί μόνο καταφύγιο απέναντι στον πληθωρισμό, αλλά χρησιμοποιείται ως «ασπίδα» απέναντι σε μία πιθανή δημοσιονομική κρίση», επισημαίνει ο George Davis, αναλυτής στο RBC Capital Markets.

«Το χρυσό είναι σαν αντι-νόμισμα. Πολύς κόσμος σκέφτεται ότι όταν η τιμή του χρυσού ενισχύεται, η τιμή των νομισμάτων υποχωρεί», δηλώνει, με τη σειρά του, ο πρόεδρος και CEO της Bullion Management, Nick Barisheff. «Είναι απολύτως λογικό να συμβαίναι αυτό. Είμαι σίγουρος, δε, ότι δε θα αργήσουμε να δούμε και το αντίστροφο», υπογραμμίζει, ενώ προσθέτει ότι το αμερικανικό νόμισμα θα είναι εκείνο που θα ενισχυθεί περισσότερο σε σχέση με τα ανταγωνιστικά του, καθώς είναι το «καλύτερο από τα χειρότερα», αλλά και το αυτό με τη μεγαλύτερη ρευστότητα.

greece-salonica

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου