Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Η «Νύχτα των μουσείων» σε 47 χώρες

Τουλάχιστον 3.000 μουσεία θα ανοίξουν τις πύλες τους δωρεάν το βράδυ του Σαββάτου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Νύχτας των μουσείων, που γιορτάζεται για έκτη φορά. Η εκδήλωση απευθύνεται σε όλο το κοινό, κυρίως στους νέους και σε όσους συνήθως δεν επισκέπτονται τα μουσεία.

Στις 47 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης οι 39 δήλωσαν ότι θα μετάσχουν στη γιορτή, που εμπλουτίζεται από τη μεγάλη αύξηση της συμμετοχής των βρετανικών και ρωσικών μουσείων.

Στη Ρωσία 300 μουσεία μετέχουν στη Νύχτα των μουσείων, έναντι 200 πέρυσι. Στην Ιταλία 400 μουσεία θα είναι ανοικτά το βράδυ του Σαββάτου, στη Βρετανία 320 και στη Γαλλία 1.300. Επιπλέον, εκατό εσθονικά μουσεία και το σύνολο των μουσείων στη Λετονία θα είναι ανοικτά τη νύχτα του Σαββάτου.

Η δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει λόγω της οικονομικής κρίσης. Η Ισλανδία θα απόσχει για δεύτερη συνεχή φορά. Το Λιχτενστάιν που διαθέτει ένα πολύ ωραίο ταχυδρομικό και φιλοτελικό μουσείο, προτιμά να μην μετάσχει.

Η πρωτοβουλία του 2005 του γαλλικού υπουργείου Πολιτισμού τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 2006. Η UNESCO παραδέχτηκε την παγκόσμια διάσταση της εκδήλωσης την οποία στηρίζει από το 2009.

Φέτος τα μουσεία κλήθηκαν να ετοιμάσουν προβολές κινουμένων σχεδίων γύρω από το θέμα «μουσεία, μάρτυρες και συμμετέχοντες της αειφόρου ανάπτυξης».

skai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου