Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Προσομοιωτές για ασφαλείς διαδρομές


Εκτός από το ερευνητικό όχημα και τη μηχανή, το ΙΜΕΤ διαθέτει προσομοιωτή οδήγησης αυτοκινήτου αλλά και μοτοσικλέτας. Οπως αναφέρει ο ερευνητής Παύλος Σπανίδης, οι προσομοιωτές θα συμβάλουν, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη «έξυπνων» λογισμικών με σκοπό την ασφάλεια του οδηγού, στην πειραματική αξιολόγηση νέων συστημάτων που η δοκιμή τους στους δρόμους την καθιστά επικίνδυνη, αλλά και στον έλεγχο της συμπεριφοράς του οδηγού σε διάφορες έκτακτες καταστάσεις.

Στους δύο προσομοιωτές υπάρχουν διάφορα σενάρια. Ετσι, άλλοτε μπορεί κάποιος να οδηγεί σε στενούς, πολυσύχναστους δρόμους κι άλλοτε σε φαρδιές λεωφόρους με συνεχή ροή αυτοκινήτων.

Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι πάντα με το μέρος των οδηγών. Κάποιες φορές ο ήλιος τους τυφλώνει, ενώ κάποιες άλλες βρέχει καταρρακτωδώς. Κι όμως, οι οδηγοί αντιμετωπίζουν όλες αυτές τις συνθήκες χωρίς να διατρέχουν κανέναν απολύτως κίνδυνο, ούτε οι ίδιοι ούτε όμως και οποιοσδήποτε βρεθεί στο δρόμο τους. Κι όλα αυτά μέσα στους χώρους του ΙΜΕΤ.

Ο προσομειωτής είναι ένα σύστημα που αποτελείται από το όχημα (αυτοκίνητο ή μηχανή), έναν κεντρικό υπολογιστή και μια μεγάλη οθόνη. Το όχημα δε μετακινείται, αλλά διασυνδέεται με την οθόνη. Από τη θέση του οδηγού, η αίσθηση είναι ότι οδηγείς πραγματικά και όχι στατικά, αφού και οι εικόνες εναλλάσσονται, αλλά και γίνονται αντιληπτοί οι κραδασμοί, όπως όταν κάποιος βρίσκεται στο δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου