Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Η πίτσα ναπολιτάνα κατοχυρώνει την εθνικότητά της

Η επισημοποίηση αυτή, σηματοδοτεί το τέλος στη διαμάχη που ξεκίνησε πριν 25 χρόνια όσον αφορά στην προστασία της ναπολιτάνικης πίτσας από απομιμήσεις. Η σήμανση αναγνώρισης της πίτσας ως εθνικό προϊόν της Νάπολης εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα και τέθηκε σε ισχύ την Πέμπτη.

Ο Επίτροπος γεωργίας της Ε.Ε. δήλωσε ότι η ναπολιτάνικη πίτσα είναι πλέον μέρος της κληρονομιάς τροφίμων της Ευρώπης. Η σήμανση Ειδικό Παραδοσιακό Προϊόν Εγγυημένο (ΕΠΠΕ) σημαίνει ότι όλες οι πιτσαρίες που φιλοδοξούν να παράσχουν "αυθεντική πίτσα" θα περνούν στο μέλλον από επιτροπή που θα ελέγχει τα πρότυπα, που περιλαμβάνουν, συγκεκριμένα μόνο τομάτες San Marzano και φρέσκο τυρί μοτσαρέλα από βουβάλι.

Η ιταλική ένωση αγροτών υποστηρίζει ότι οι μισές από τις 25.000 πιτσαρίες της Ιταλίας χρησιμοποιούν σήμερα λάθος συστατικά, όπως τυρί της Ανατολικής Ευρώπης ή αλεύρι της Ουκρανίας.

Το Ειδικό Παραδοσιακό Προϊόν Εγγυημένο αφορά στα προϊόντα των οποίων η σύνθεση και ο τρόπος παραγωγής τους, έχουν ιστορία και ενσωματώνουν τα ήθη κι έθιμα του λαού που τα παράγει, όπως π.χ το ελληνικό Πηλιορείτικο γλυκό του κουταλιού φυρίκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου