Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Οι γυναίκες έχουν πιο ευαίσθητο άγγιγμα από τους άνδρες γιατί έχουν μικρότερα δάχτυλα

Το γυναικείο άγγιγμα είναι πιο ευαίσθητο από το ανδρικό, επειδή οι γυναίκες έχουν μικρότερα δάχτυλα, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο υπό τον δρα Ντάνιελ Γκολντράιχ και δημοσιεύτηκε στο "Journal of Neuroscience" (Περιοδικό της Νευροεπιστήμης), σύμφωνα με το BBC.

Σε πειράματα με 100 εθελοντές, οι ερευνητές απέδειξαν ότι κατά μέσο όρο οι άνδρες μπορούν να νιώσουν σε μια επιφάνεια εγκοπές με πλάτος μέχρι 1,59 χιλιοστά, ενώ οι γυναίκες μπορούν να αντιληφθούν ακόμα πιο στενές εγκοπές, πλάτους μέχρι 1,41 χιλιοστών. Εγκοπές μικρότερου πλάτους γίνονται (εσφαλμένα) αντιληπτές και από τα δύο φύλα ως ομαλή επιφάνεια.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα μικρότερα ακροδάχτυλα (που, κατά τεκμήριο, είναι γυναικεία) έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα πόρων και υποδοχέων αφής (των λεγόμενων "κυττάρων Μέρκελ"), άρα και μεγαλύτερη ευαισθησία. Η ευαισθησία της αφής (αντιληπτική ικανότητα) μειώνεται κατά 0,25 χιλιοστά για κάθε τετραγωνικό εκατοστό αύξησης στην επιφάνεια (το μέγεθος) του δαχτύλου.

Η αυξημένη ευαισθησία των γυναικείων δαχτύλων, όπως είπαν οι επιστήμονες, βοηθά στην εκτέλεση διαφόρων εργασιών, όπως το κέντημα ή η χειρουργική (άσχετα αν, για κοινωνικούς λόγους κυρίως, οι γυναίκες συνήθως αξιοποιούν την ικανότητά τους στον πρώτο τομέα και όχι στο δεύτερο).

Ο δείκτης βρέθηκε να είναι πιο ευαίσθητος από το μικρό δαχτυλάκι, όμως ίσως αυτό, κατά τους ερευνητές, οφείλεται στο γεγονός ότι η ευαισθησία της αφής βελτιώνεται με τη συνεχή χρήση, που είναι πολύ πιο συχνή στο δείκτη παρά στο μικρό δάχτυλο.

Το επόμενο βήμα, όπως ανέφεραν οι ερευνητές, θα είναι να εξετάσουν κατά πόσο τα παιδιά έχουν πιο ευαίσθητα δάχτυλα από τους ενήλικους.

Άλλοι ερευνητές πάντως, όπως ο δρ Τίφανι Φιλντ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μαϊάμι, εξέφρασαν επιφυλάξεις για την ερμηνεία της νέας έρευνας (ότι η μεγαλύτερη ευαισθησία οφείλεται στο μικρότερο μέγεθος των γυναικείων δαχτύλων), αντιτείνοντας ότι τα γυναικεία δάχτυλα είναι πιο ευαίσθητα, επειδή το γυναικείο δέρμα είναι πιο μαλακό και έχει ελαφρώς διαφορετική διάταξη από το ανδρικό στο κυτταρικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου