Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Θεσσαλονίκη- Ελληνόπουλα απ΄ όλη την Ελλάδα και εξήντα χώρες του εξωτερικού, φιλοδοξεί να συγκεντρώσει η Θ’ Μαθητιάδα τον Μάιο του 2010, στη Πρώτη Σερ

Μαθητές και μαθήτριες, ηλικίας 12 -15 ετών, απ΄ όλη την Ελλάδα και ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, θα σμίξουν και πάλι τον ερχόμενο Μάιο στην Πρώτη Σερρών, στο πλαίσιο της Θ’ Μαθητιάδας. Πρόκειται για ένα πετυχημένο θεσμό, προσομοίωση των Ολυμπιακών Αγώνων για Έλληνες μαθητές Γυμνασίου, που χαρακτηρίζεται και ως «Πανελλήνια Μαθητική Ολυμπιάδα».

Η υποβολή δηλώσεων συμμετοχής των σχολείων για την Θ’ Μαθητιάδα, οι οποίες εστάλησαν με εγκύκλιο της υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου, στα σχολεία εντός Ελλάδας και στις χώρες όπου διαβιεί ελληνική ομογένεια, έχουν ήδη ξεκινήσει.

«Έχουμε φτάσει σε σημείο όπου πραγματικά μπορούμε να πούμε ότι αγκαλιάζουμε αντιπροσωπευτικά όλη τη μαθητιώσα νεολαία, όπου γης, και αυτό μας γεμίζει ιδιαίτερη χαρά», δηλώνει ο Πρόεδρος της Μαθητιάδας, Γιώργος Γάλλος. «Στόχος μας είναι και αυτό επιτυγχάνεται όλο και περισσότερο, χρόνο με το χρόνο, να βιώσουν τα παιδιά τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο θεσμός εξελίσσεται σε μία «Νέα Ολυμπία», καθώς τον περασμένο Μάιο είχαμε παιδιά αποδήμων από σαράντα χώρες. Φέτος ο στόχος είναι, σε συνεργασία πάντα με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, να λάβουν μέρος ελληνόπουλα της διασποράς από εξήντα χώρες».

Η Θ’ Μαθητιάδα θα διεξαχθεί από 7 έως 12 Μαΐου 2010 στην Πρώτη Σερρών και την ευρύτερη περιοχή. Η μεγάλη αυτή διοργάνωση περιλαμβάνει τη διεξαγωγή των 34 Ολυμπιακών αθλημάτων (138 τελικοί αγωνισμάτων) σε 23 αγωνιστικούς χώρους. Παράλληλα με τους αθλητικούς αγώνες, διοργανώνονται 44 πολιτιστικές, περιβαλλοντικές, επιστημονικές και άλλες εκδηλώσεις, καθώς και 24 δράσεις των Παραολυμπιακών Αγώνων, ενώ δίνεται η δυνατότητα βιωματικής εμπειρίας μαθητών και θεατών σε Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά αθλήματα. Το σημαντικό στη διοργάνωση είναι ότι οι συμμετέχοντες δεν είναι απαραίτητο να είναι αθλητές, ώστε να βιώσουν αυτή τη μεγάλη γιορτή απαλλαγμένοι από το φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης, όπως τονίζουν οι διοργανωτές.

Η φιλοξενία και η διατροφή των συμμετεχόντων σχολείων καλύπτεται εξ ολοκλήρου από την Πανελλήνια Μαθητιάδα, σε κατασκηνώσεις που βρίσκονται στη γύρω περιοχή και αποτελούν το «Μαθητικό Χωριό», κάτι ανάλογο με το «Ολυμπιακό Χωριό» των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι εκδηλώσεις της Μαθητιάδας θα αρχίσουν την Παρασκευή, 7 Μαΐου 2010 στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο «Αχιλλέας Καραμανλής» της Πρώτης Σερρών.

Σημειώνεται ότι ο κάθε ένας από τους 52 νομούς της Ελλάδας, αλλά και οι χώρες των ομογενών που συμμετέχουν στη Μαθητιάδα έχουν το δικό τους στεγασμένο εκθεσιακό περίπτερο στις «Γωνιές της Ελλάδας». Βασικός πυλώνας της διοργάνωσης της Μαθητιάδας είναι οι εθελοντές.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα γραφεία της Μαθητιάδας, στα τηλέφωνα +302324061605 και +302324061055, όπως και να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.mathitiada.gr .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου