Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΓΗΣ

Οι γεωτρήσεις μας φτάνουν έως τα 12 χιλιόμετρα βάθος. Για να "δούμε" παραπέρα χρησιμοποιούμε σεισμικά κύματα, υπολογιστικά μοντέλα και όλα όσα γνωρίζουμε για το ηλιακό μας σύστημα.

Για να φτάσουμε στο κέντρο του πλανήτη μας θα έπρεπε να κάνουμε μια γεώτρηση σε βάθος 2.890 χμ., περίπου τέσσερις φορές το μήκος (Γαύδος-Έβρος) όλης της Ελλάδας. Εκεί αρχίζει ο πυρήνας της Γης. Η πίεση στο εσωτερικό του είναι περίπου 1,35 Μεγαμπάρ, 1.350.000 φορές όσο η πίεση της ατμόσφαιρας πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας, και η θερμοκρασία του φτάνει στους 4.000°C.

Από τι είναι φτιαγμένος; Σχεδόν από καθαρό σίδηρο, ο οποίος, σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία, προήλθε από έναν σουπερνόβα ο οποίος εκρήγνυται όταν οι πυρηνικές αντιδράσεις στο εσωτερικό του αρχίζουν να σχηματίζουν σίδηρο. Αλλά γύρω απ' αυτό τον "σχεδόν καθαρό σίδηρο" συγκρούεται η πλειοψηφία των γεωφυσικών. Πράγματι ο πυρήνας της Γης έχει πυκνότητα 10% μικρότερη από εκείνη που θα όφειλε να έχει αν αποτελούνταν από καθαρό σίδηρο σε πίεση όπως αυτή που υπάρχει σ' αυτά τα βάθη. Άρα θα πρέπει να υπάρχει και κάτι άλλο: ένα στοιχείο διαλυτό στο σίδηρο, σε υψηλή πίεση. Δεν είναι καθόλου σαφές αν πρόκειται για το θείο, το οξυγόνο, τον άνθρακα, το πυρίτιο, το νικέλιο ή το υδρογόνο.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη θεωρία, ακόμα και ο πυρήνας από σίδηρο περικλείει ένα μικρότερο πυρήνα από ουράνιο. Σ' αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν από σεισμολογικές έρευνες, εργαστηριακές ενδείξεις και από τις γνώσεις μας για την ιστορία του ηλιακού μας συστήματος. Δηλαδή μόνο από έμμεσες μετρήσεις, αφού με τις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες δεν μπορούμε να κάνουμε γεωτρήσεις πιο κάτω από τα 14-15 χμ. βάθος - το ρεκόρ είναι 125.262 χμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου