Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Ποινές σε αστυνομικούς για τα επεισόδια στη «G8» το 2001

Καταδικάστηκαν από το εφετείο της Γένοβας τα είκοσι έξι στελέχη της ιταλικής αστυνομίας που συμμετείχαν στη νυχτερινή έφοδο στο σχολείο Ντίαζ της Γένοβας, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης της Ομάδας των 8 πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου («G8») το 2001.

Οι αστυνομικοί είχαν εισβάλει μέσα στο σχολείο, κατά τις νυχτερινές ώρες της 21ης Ιουλίου, προχωρώντας στη σύλληψη ενενήντα τριών ατόμων. Πάνω από ογδόντα άτομα είχαν τραυματισθεί, ανάμεσά τους και ένας Βρετανός δημοσιογράφος, ο οποίος είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι δικαστές του εφετείου της Γένοβας, έκριναν ότι και οι είκοσι έξι αστυνομικοί είναι ένοχοι, διότι προχώρησαν σε πλαστές και αναληθείς καταθέσεις: μέσα στο συγκεκριμένο σχολείο, δεν υπήρχε καμία βόμβα μολότοφ, ούτε και ξύλινες ή σιδερένιες δοκοί. Πρόκειται για αποδείξεις, που κατασκευάσθηκαν «εκ των υστέρων» για να δικαιολογηθεί η έφοδος. Ετσι, το εφετείο καταδίκασε σε συνολικά εκατό χρόνια φυλάκισης τους υπαίτιους, ανατρέποντας ολοκληρωτικά την αθωωτική απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.

Εστω και αν πολλές από τις αρχικές κατηγορίες, έχουν πλέον παραγραφεί, οι καταδίκες αυτές επιβάλλονται σε άτομα που, ύστερα από σειρά προαγωγών, βρίσκονται σήμερα σε θέσεις-κλειδιά της ιταλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και της αστυνομικής ομάδας για την καταπολέμηση της μαφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου