Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Οι καύσωνες που έρχονται θα αλλάξουν τους δείκτες υγείας

Οι καύσωνες που αναμένονται τα επόμενα χρόνια σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη διάρκειά τους, αναμένεται να μεταβάλουν τους δείκτες υγείας ιδιαίτερα σε μεγαλουπόλεις της Μεσογείου, όπως είναι η Αθήνα και η Ρώμη.

Η συχνότητα εμφάνισης καύσωνα ενδέχεται να αυξηθεί από δύο ημέρες που ήταν τις θερινές περιόδους 1961-1990, σε περίπου το 13 ημέρες από το 2021 έως το 2050 και στις 40 ημέρες για την περίοδο 2071-2100.

Σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη που έγινε από τα Institute for Atmospheric and Climate Science της Ζυρίχης και Climate and Global Dynamics Division, National Center for Atmospheric Research του Κολοράντο στις ΗΠΑ, δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι οι πόλεις μπορεί να λειτουργήσουν ως «νησίδες θερμότητας», δηλαδή ως περιοχές θερμότερες από την περιβάλλουσα εξοχή τους.

Επιπλέον, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι δυνατόν να επιδεινώσει τους κινδύνους για τα άτομα με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα στις υψηλότερες θερμοκρασίες.

«Ορισμένες από τις πυκνότερα κατοικημένες περιοχές στην Ευρώπη, όπως η Αθήνα, το Βουκουρέστι, η Μασσαλία, το Μιλάνο, η Ρώμη και η Νάπολη, θα αντιμετωπίσουν τις δεινότερες αλλαγές στους δείκτες υγείας», τονίζουν οι επιστήμονες από την Ελβετία και τις ΗΠΑ, που συμμετείχαν στη μελέτη για τις προβλέψεις της θερμοκρασίας και την υγεία.

Το 2003 περί τους 40.000 ανθρώπους έχασαν τη ζωή τους από το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Geoscience.

tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου