Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Κι άλλο πιθανό λάθος στην κρίσιμη έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα

Λίγες εβδομάδες μετά την αποκάλυψη λαθών στην πρόβλεψή της για τα Ιμαλάια, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή κατηγορείται από το Αμστερνταμ για ακόμα μια ανακρίβεια: υπολόγισε εσφαλμένα πως η μισή Ολλανδία βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.

Το λάθος εντοπίστηκε στη σημαντική έκθεση για την απειλή της κλιματικής αλλαγής η οποία δημοσιεύτηκε το 2007 από τον ΟΗΕ και αποτέλεσε τη βάση για τις διεθνείς διαπραγματεύσεις κατά της παγκόσμιας θέρμανσης.

Οι ολλανδικές αρχές καλούν τώρα την Επιτροπή να εξηγήσει γιατί η έκθεση αναφέρει ότι το 56% της Ολλανδίας βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, ενώ το πραγματικό ποσοστό είναι μόνο 26%.

Ο εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Περιβάλλοντος, Τρίμο Βάλαρτ, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως οι συντάκτες της έκθεσης μπορεί κατέληξαν σε λάθος αποτέλεσμα: Φαίνεται ότι άθροισαν την επιφάνεια που βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας (26%) και την έκταση που απειλείται από τις πλημμύρες ποταμών (29%).

«Έπρεπε να είναι πιο ξεκάθαροι» σχολίασε ο εκπρόσωπος, προσθέτονας ότι τα πραγματικά νούμερα ήταν διαθέσιμα από την ολλανδική υπηρεσία περιβαλλοντικού σχεδιασμού.

Εφόσον επιβεβαιωθεί, το περιστατικό θα έφερνε σε ακόμα πιο δύσκολη θέση την IPCC, η οποία πρόσφαρα παραδέχτηκε πως έκανε λάθος για τα Ιμαλάια. Η έκθεση του 2007 προέβλεπε ότι οι παγετώνες που προσφέρουν νερό σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους θα έχουν χαθεί έως το 2035.

Η ινδική κυβέρνηση διαπίστωσε όμως ότι ο ισχυρισμός της έκθεσης δεν βασιζόταν σε δημοσιευμένες μελέτες. Σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο, η πρόβλεψη προήλθε από αναφορές που εντόπισε η WWF στο περιοδικό New Scientist.

Την Παρασκευή, πάντως, ο πρωθυπουργός της Ινδίας προσέφερε στήριξη στην IPCC διαβεβαιώνοντας ότι παρά το ατυχές συμβάν τής έχει «πλήρη εμπιστοσύνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου