Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Θέμα ασύλου θέτουν οι πρυτάνεις - makthes.gr

Εξελίξεις γύρω από το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου πυροδοτούν τα επεισόδια. Ο πρύτανης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κ. Μουτζούρης δήλωσε χθες ότι ωρίμασε ο χρόνος να επαναπροσδιοριστεί το άσυλο, ενώ το πρυτανικό συμβούλιο του ΑΠΘ καταδίκασε τη βιαιοπραγία κατά του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Α. Γιαννακουδάκης ζήτησε κατάργηση του ασύλου τις νυχτερινές ώρες, ενώ ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Ν. Μουσιόπουλος έθεσε το ερώτημα αν το άσυλο ισχύει και για τον πρύτανη του Πανεπιστημίου.
Στη σκιά της βίας τα συλλαλητήρια

Θέμα ασύλου τίθεται για μία ακόμη φορά μετά τα θλιβερά επεισόδια των προηγούμενων ημερών που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του πρύτανη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.
Το πρυτανικό συμβούλιο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου εκφράζει “τη βαθιά θλίψη του για την εισβολή στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και τη βιαιοπραγία κατά του πρυτάνεώς του. Καταδικάζει απερίφραστα τις πρακτικές βίας στο σύνολό τους, οι οποίες δεν είναι μόνο αδιέξοδες, αλλά δημιουργούν και εντείνουν φαύλους κύκλους βίας, παρεμποδίζοντας τον κοινό σκοπό της κοινωνικής συνεκτικότητας και της οφειλόμενης καλής ακαδημαϊκής λειτουργίας”.
Μιλώντας στη “Μ” ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Ανδρέας Γιαννακουδάκης τονίζει ότι θα πρέπει “τις νυχτερινές ώρες το άσυλο να καταργείται. Έχουν συμβεί επεισόδια ακόμη και στα εργοτάξια του μετρό. Η περιοχή γεωγραφικά μπορεί να ανήκει στο ΑΠΘ, δεν είναι όμως άσυλο”.
Ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ Νικόλαος Μουσιόπουλος τοποθετείται στο θέμα με ένα ρητορικό ερώτημα: “Ισχύει το άσυλο για τον πρύτανη του πανεπιστημίου;” Το θέμα της βίας στα πανεπιστήμια θα τεθεί εκτάκτως στη σύνοδο των πρυτάνεων στο Λαύριο.

ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΤΑΡΑΞΙΕΣ
Με μικροεπεισόδια στο ύψος της Καμάρας, τα οποία προκάλεσε μερίδα παιδιών, μεταξύ των οποίων και πιτσιρίκια ηλικίας 8-12 ετών, ξεκίνησε χθες το προγραμματισμένο μαθητικό συλλαλητήριο στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Εντύπωση προκάλεσε ακόμη και στους καταστηματάρχες της περιοχής το γεγονός ότι μικρά παιδιά με καλυμμένα πρόσωπα φώναζαν υβριστικά συνθήματα και πέταγαν πέτρες. Την... ειρήνη επέβαλε ένας κληρικός που βρέθηκε στο σημείο της πορείας. Σύμφωνα, άλλωστε, με μαρτυρίες καθηγητών του ΑΠΘ και φοιτητών, “μικρά παιδιά είχαν εισβάλει πέρυσι το Δεκέμβριο στη Φυσικομαθηματική σχολή, προσπαθώντας να κλέψουν κυρίως ηλεκτρονικούς υπολογιστές”.
Η ομάδα αυτή των παιδιών, μετά το τέλος της πορείας, κατέληξε στο χώρο του πανεπιστημίου, στο κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ.
Εκπαιδευτικοί που πήραν μέρος στη χθεσινή πορεία τόνισαν στη “Μ” ότι τα φαινόμενα βίας μέσα στις σχολικές κοινότητες είναι πλέον συχνά. Όπως ανέφεραν: “Δυστυχώς υπάρχει έλλειψη δομών, ώστε να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να προσεγγιστούν με το σωστό τρόπο. Εμείς πραγματικά διαπιστώνουμε κάθε χρονιά ότι μετά την πρώτη γυμνασίου υπάρχουν μαθητές που εγκαταλείπουν το σχολείο. Δεν γνωρίζουμε πού πηγαίνουν αυτά τα παιδιά. Ανησυχούμε, διότι σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για παιδιά παραμελημένα. Λόγω έλλειψης πιστώσεων δεν υπάρχουν ψυχολόγοι στα σχολεία. Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, πολλά προβλήματα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μέσα στα σχολεία”.
“Υπάρχουν παιδιά, κυρίως αυτά που έχουν χάσει κάποια χρονιά, που δυσκολεύονται στο σχολείο, συνήθως σε μεγαλύτερες τάξεις, και το εγκαταλείπουν, αφού δεν έχουν στήριξη και από την οικογένειά τους. Υπάρχουν όμως και μικρά παιδιά από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, που βρίσκονται εκτεθειμένα στους δρόμους της πόλης. Αυτά συχνά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης”, λέει στη “Μ” ο Ν. Παρασκευόπουλος από τη μη κυβερνητική οργάνωση “Άρσις”.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Η διαδήλωση, στην οποία μαζικά συμμετείχαν μαθητές από όλα τα σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης, φοιτητές του ΑΠΘ και εκπαιδευτικοί, ήταν η ευκαιρία για να διατρανώσουν όλοι τα αιτήματά τους για την παιδεία, αιτήματα που παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις και κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε κοινωνικά αδιέξοδα.
Οι εκπαιδευτικοί διαδηλώνοντας έθεσαν για μία ακόμη φορά το θέμα της ωρομισθίας, ενώ οι φοιτητές το θέμα της προστασίας του πανεπιστημιακού ασύλου.
Η πορεία των περίπου 5.000 ατόμων κατευθύνθηκε από το άγαλμα του Βενιζέλου στο πρώην ΥΜΑΘ μέσω της οδού Λαγκαδά, ενώ στη συνέχεια από την οδό Δημητρίου κατέληξε στο ΑΠΘ. Στην Πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ, που τελεί υπό κατάληψη, πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Υπό κατάληψη τελούν από την περασμένη εβδομάδα επτά σχολές του ΑΠΘ.

  • "Ωρίμασε ο χρόνος για το άσυλο". Θέμα επανεξέτασης του πανεπιστημιακού ασύλου έθεσε χθες και ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κώστας Μουτζούρης, μετά την επίθεση εναντίον του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρ.Κίττα, στο κτίριο της Πρυτανείας. Ο κ. Μουτζούρης, δεχόμενος ερώτηση εάν πρέπει να επαναπροσδιοριστεί το άσυλο, δήλωσε ότι “ωρίμασε ο χρόνος” υπογραμμίζοντας ότι “εκ των πραγμάτων μετά από μια τέτοια επίθεση, βαρβαρότητα κατά ενός πρυτάνεως στο γραφείο του επιτελικού κτιρίου, πρέπει να δούμε ποιοι είμαστε, πού στεκόμαστε και τι πιστεύουμε”.


Διακοπή μαθημάτων λόγω… χημικών

Διακόπηκε χθες το απόγευμα η γενική συνέλευση των φοιτητών από σχολές του ΑΠΘ, με την οποία θα αποφάσιζαν τον προγραμματισμό των επόμενων κινητοποιήσεων. Αιτία αποτέλεσε η ρίψη δακρυγόνων έξω από την είσοδο της Πολυτεχνικής σχολής.
Όλα ξεκίνησαν όταν μικρή ομάδα εξωπανεπιστημιακών, μεταξύ αυτών και ανήλικα παιδιά, άρχισε να πετά πέτρες και να προπηλακίζει άνδρες των ΜΑΤ οι οποίοι ήταν παρατεταγμένοι έξω από το Πολυτεχνείο. Ο άνδρες των ΜΑΤ απάντησαν ρίχνοντας μεγάλη ποσότητα χημικών και δακρυγόνων. Η ατμόσφαιρα έξω από το Πολυτεχνείο αλλά και μέσα στις σχολές όπου έκαναν μάθημα φοιτητές έγινε αποπνικτική, με αποτέλεσμα να διακοπούν τα μαθήματα αλλά και η γενική συνέλευση των φοιτητών, η οποία μεταφέρθηκε μέχρι αργά το βράδυ στο κτίριο της πρυτανείας.

ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΑΚΡΥΓΟΝΩΝ
Σε επιστολή του προς τον πρύτανη του ΑΠΘ ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Νικόλαος Μουσιόπουλος καταγγέλλει την αδικαιολόγητη, όπως τη χαρακτηρίζει, χρήση δακρυγόνων με στόχο να πληγούν οι ευρισκόμενοι εντός των κτιρίων της Σχολής, κατά τεκμήριο λοιπόν εντελώς αμέτοχοι της όλης κατάστασης. “Από διερεύνησή μου διαπίστωσα ότι την ώρα που ρίχτηκαν δακρυγόνα γίνονταν μαθήματα και η ατμόσφαιρα σε πολλούς χώρους της σχολής ήταν τόσο αποπνικτική, ώστε κάποιοι φοιτητές προσπαθούσαν πανικόβλητοι να εξέλθουν ακόμη και από τα παράθυρα”, τονίζει ο κ. Μουσιόπουλος. Ο κοσμήτορας στην επιστολή του ζητά από τον πρύτανη του ΑΠΘ Αν. Μάνθο “να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που έδωσαν την εντολή για την εντελώς καταδικαστέα ενέργεια”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου