Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του ήπατος στην Ελλάδα


Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα και παγκόσμιως ο καρκίνος του ήπατος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σημαντικό μερίδιο της αύξησης, που παρατηρείται στην Ελλάδα, αποδίδεται στους μετανάστες, οι οποίοι προέρχονται από χώρες με υψηλά ποσοστά ηπατίτιδας.

«Πράγματι, έχουμε αύξηση κι αυτό γιατί στη χώρα μας κατοικούν πλέον εκατομμύρια μετανάστες με προέλευση από χώρες με υψηλά ποσοστά ηπατίτιδας», αναφέρει ο χειρουργός της Α΄Χειρουργικής Κλινικής του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου («Αγία Όλγα»), Σπύρος Δελής.

Όπως εξηγεί ο κ. Δελής, ο καρκίνος του ήπατος παρουσιάζεται ως πρωτοπαθής (ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα-χολαγγειοκαρκίνωμα) και δευτεροπαθής (μεταστατικός καρκίνος από το πεπτικό, τον μαστό, τους ενδοκρινείς αδένες, τον πνεύμονα κ.λπ.).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην πρώτη κατηγορία η χειρουργική αντιμετώπιση, όταν είναι εφικτή, αποτελεί τη θεραπεία εκλογής, ενώ εναλλακτικές θεραπείες υπό τη μορφή καυτηριασμών με ραδιοσυχνότητες, ή και μικροκύματα, αποτελούν δεύτερη επιλογή σε δυνητικά μη εξαιρέσιμους όγκους.

Στη δεύτερη κατηγορία και ειδικά σε όγκους που προέρχονται από το πεπτικό, η χειρουργική αφαίρεση με τις νεότερες τεχνικές αποτελεί την κύρια θεραπευτική μέθοδο σε Οργανωμένα Κέντρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου