Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Οι Έλληνες της Αλβανίας “μποϊκοτάρουν” την απογραφή


Με ομόφωνη απόφαση η οργάνωση της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Αλβανίας "Ομόνοια", η ένωση των Βλάχων, όπως επίσης και οι οργανώσεις της σερβικής και της “σλαβομακεδονικής” μειονότητας

αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στην απογραφή, καθώς όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Μπολάνος ο νόμος για την απογραφή δεν πληροί τα διεθνή κριτήρια. "Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η απογραφή αυτή δεν αποσκοπεί στον προσδιορισμό του ακριβούς αριθμού των μειονοτήτων.

Αντιθέτως, αποσκοπεί στην τεχνητή συρρίκνωσή τους", δήλωσε ο κ. Μπολάνος.
"Εμείς, ως εκπρόσωποι των μειονοτήτων, δηλώνουμε ότι δεν αναγνωρίζουμε τη διαδικασία αυτή κι ούτε το προϊόν της και καλούμε τα μέλη μας να μην συμμετάσχουν σε μια απογραφή, που δεν εξυπηρετεί την επίλυση των σημερινών προβλημάτων, αλλά την επιδείνωσή τους", πρόσθεσε.

Η αλβανική βουλή έχει υιοθετήσει τροπολογία στο νόμο περί απογραφής, προσθέτοντας ένα άρθρο που προβλέπει πρόστιμο 1.000 ευρώ για όσους δηλώσουν ψευδή στοιχεία για την εθνικότητά τους. Οι τροποποιήσεις αυτές, που προτάθηκαν από το κόμμα των αποκαλούμενων "τσάμηδων" PDIO, θεωρήθηκαν από τους εκπροσώπους των μειονοτήτων "παράλογες και καταπάτηση του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού του κάθε πολίτη, όπως προβλέπουν τα διεθνή κριτήρια".

Στο πλαίσιο της απογραφής, οι Αλβανοί πολίτες καλούνται να απαντήσουν σε εννέα ερωτήσεις, που σχετίζονται με το σπίτι (κατοικία) τους, σε οχτώ για την οικονομική τους κατάσταση και σε σαράντα που αφορούν προσωπικά δεδομένα, μεταξύ των οποίων δύο προαιρετικές (για την εθνικότητα και το θρήσκευμα). Οι άλλες 38, στις οποίες συγκαταλέγεται αυτή για τη μητρική γλώσσα, είναι υποχρεωτικές.

newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου