Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

SOS για τους νέους - 39 νέα ναρκωτικά εντοπίστηκαν από τις αρχές του 2009

Τον κώδωνα του κινδύνου για το φόβο να αυξηθεί η χρήση των ναρκωτικών κρούουν οι ειδικοί, καθώς η οικονομική κρίση και ο εφιάλτης της ανεργίας ενδέχεται να οδηγήσουν νέους ανθρώπους στις εξαρτησιογόνες ουσίες, την ώρα που δεκάδες καινούργια είδη ναρκωτικών δημιουργούνται κάθε χρόνο.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) τονίζουν στην ετήσια έκθεση του 2010 για την κατάσταση των ναρκωτικών ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις, που δοκιμάζουν τα όρια των προτύπων ελέγχου των ναρκωτικών. Καλούν δε τις κυβερνήσεις να μην περικόψουν τα κονδύλια που προορίζονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μεταξύ των προκλήσεων, αναφέρονται οι ιδιαίτερα εξελιγμένες τεχνικές λαθρεμπορίας και απόκρυψης κοκαΐνης που εφαρμόζονται στην Ευρώπη, αλλά και η εμφάνιση πρωτοφανούς αριθμού νέων ουσιών, αφού μόνο το 2009 εντοπίστηκαν 24 νέες ναρκωτικές ουσίες -ο μεγαλύτερος αριθμός ουσιών που έχει αναφερθεί ποτέ κατά τη διάρκεια ενός έτους- ενώ μέχρι τον Ιούλιο του 2010 καταγράφηκαν άλλες 15 νέες ουσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου