Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Ξενοφοβικός ένας στους δύο Ιταλούς

Περίπου οι μισοί από τους νέους της Ιταλίας δεν δείχνουν καμία ανεκτικότητα απέναντι στους ξένους ή είναι τελείως ξενοφοβικοί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας την οποία πραγματοποίησε το ινστιτούτο SWG. Η έρευνα αυτή παρουσιάστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων με πρωτοβουλία του προέδρου της Τζιανφράνκο Φίνι ο οποίος και ζήτησε την ανάπτυξη ενός "ιταλικού μοντέλου ένταξης" των αλλοδαπών.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.000 νέων, ηλικίας από 18 έως 29 ετών και το 45,8% των συμμετεχόντων εξέφρασε ένα είδος "εχθρότητας" απέναντι στους ξένους ή έδειξαν ότι είναι ξενοφοβικοί. Αντίθετα, μόλις το 39,6% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως είναι "ανοικτοί" στους αλλοδαπούς.

Παράλληλα η μελέτη χώρισε τους νέους οι οποίοι δεν δείχνουν ανεκτικότητα απέναντι στους ξένους σε τρεις κατηγορίες: στην πρώτη ομάδα, η οποία αποτελείται κατά 56% από γυναίκες, τοποθετήθηκε το 15,3% των ερωτηθέντων, οι οποίοι δείχνουν κυρίως "μία φοβία για τους Ρουμάνους, τους τσιγγάνους και τους Αλβανούς". Στη δεύτερη ομάδα τοποθετήθηκε το 10,7% των ερωτηθέντων οι οποίοι έχουν μία εμφανή ρατσιστική συμπεριφορά ενώ την τρίτη ομάδα αποτελούν το 20% των συμμετεχόντων, οι οποίοι αποκλείουν την περίπτωση να ασκήσουν βία αλλά ελπίζουν οι αλλοδαποί θα ζουν πολύ μακριά, κατά προτίμηση εκτός Ιταλίας. Στην ομάδα αυτή κατατάσσονται κυρίως αγόρια ηλικίας περίπου είκοσι ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου