Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Δικαιώθηκε 17 χρόνια μετά

Ελεύθερος αφέθηκε έπειτα από 17 χρόνια στη φυλακή ένας άνδρας από τη Βόρεια Καρολίνα, ο οποίος είχε καταδικαστεί αδίκως για για ανθρωποκτονία, χάρη στο έργο μιας επιτροπής διερεύνησης της αθωότητας κρατουμένων.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου ξέσπασαν ζητωκραυγές ενώ ο Γκρεγκ Τέιλορ και τα μέλη της οικογένειάς του έβαλαν τα κλάματα κι αγκαλιάστηκαν όταν ανακοινώθηκε η απόφαση. Μετά την ανάγνωσή της ο Κόλον Ουάιλαμπι, δημόσιος κατήγορος της κομητείας Ουέικ, πήγε στον Τέιλορ, του έσφιξε το χέρι και ζήτησε συγγνώμη για την καταδίκη του.

Ο 47χρονος Τέιλορ είναι ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία της πολιτείας των ΗΠΑ που απαλλάχθηκε και αποφυλακίστηκε χάρη στο έργο της Επιτροπής Ερευνας για την Αθωότητα κρατουμένων της Βόρειας Καρολίνας, την μοναδική του είδους της σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες.

Τριμελές πολιτειακό ακυρωτικό δικαστήριο κατέληξε ομόφωνα στην απόφαση να αθωωθεί και να απελευθερωθεί ο Τέιλορ μετά από την αναψηλάφηση της υπόθεσής του, που διήρκεσε μια εβδομάδα και ακολούθησε την έρευνα της επιτροπής, η οποία συστήθηκε τον Αύγουστο του 2006 με απόφαση του πολιτειακού Κογκρέσου.

Ο Τέιλορ είχε καταδικαστεί τον Απρίλιο του 1993 για την δολοφονία της Ζακέτα Τόμας, την 26η Σεπτεμβρίου 1991. Οι δικηγόροι του είχαν υποστηρίξει ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις που να τον συνδέουν με το έγκλημα και είχαν αμφισβητήσει την αξιοπιστία των μαρτύρων κατηγορίας.

Ο Τέιλορ είχε εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες έφεσης όταν η επιτροπή εξέτασε την υπόθεσή του και αποφάσισε, το Σεπτέμβριο του 2009, ότι όφειλε να την ερευνήσει.

ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου