Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Για υπερφόρτωση των δικτύων τους ανησυχούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας


Οι κατασκευαστές κινητών και εταιρείες όπως η Google θησαυρίζουν χάρη στα κινητά που συνδέονται στο Διαδίκτυο, ωστόσο η εκρηκτική αύξηση της κίνησης δεδομένων απειλεί να «γονατίσει» τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, υποστηρίζει η Vodafone και άλλες εταιρείες κινητής.

Η εταιρεία ερευνών Informa προβλέπει ότι το 2010 η κίνηση δεδομένων στα δίκτυα κινητής θα αυξηθεί κατά 50% λόγω συσκευών όπως το iPhone που κατεβάζουν διαρκώς πληροφορίες από το Διαδίκτυο. Το πρόβλημα είναι ότι το ίδιο διάστημα τα έσοδα από τη μεταφορά δεδομένων θα αυξηθούν μόνο κατά 13%.

Στο Mobile World Congress που πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη, πολλές εταιρείες κινητής εκτίμησαν ότι απειλούνται αλλά και αδικούνται από την υπερφόρτωση των δικτύων τους, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η Vodafone υποστήριξε ότι η Google δεν πρέπει να αφεθεί να κυριαρχήσει στην αγορά διαδικτυακών υπηρεσιών για κινητά τηλέφωνα. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Βιτόριο Κολάο ζήτησε μάλιστα ένα «νέο επιχειρηματικό μοντέλο», το οποίο θα προσέφερε έσοδα και στις εταιρείες κινητής, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να επενδύουν στα δίκτυά τους.

Ο Κολάο επισήμανε ότι η Google κυριαρχεί στην αγορά αναζήτησης και διαδικτυακής διαφήμισης με μερίδιο 70-80 τοις εκατό της αγοράς, κάτι «που πρέπει να εξεταστεί».

Κάλεσε τις ρυθμιστικές αρχές να επιτρέψουν στις εταιρείες κινητής να πειραματιστούν με νέες τακτικές, όπως την επιβολή επιπλέον χρεώσεων για την παροχή συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων και αδιάλειπτων διαδικτυακών υπηρεσιών.

Πράγματι, η ισπανική Telefonica ανακοίνωσε πρόσφατα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να χρεώνει τις μηχανές αναζήτησης.

Από την πλευρά της, η Research In Motion, κατασκευαστής των δημοφιλών BlackBerry, παραδέχτηκε το πρόβλημα και εκτίμησε ότι οι διαδικτυακές υπηρεσίες για κινητά θα πρέπει να γίνουν πιο «ελαφρές» και να μην κατακλύζουν τα δίκτυα με δεδομένα.

Πάντως κάποιες εταιρείες κινητής, όπως η Orange, προσπαθούν ήδη να αποφορτίσουν τα δίκτυά τους δρομολογώντας την κίνηση δεδομένων σε εναλλακτικά, σταθερά δίκτυα.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου