Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΑΤΕ ΠΟΤΕ Γιατί τα αβγά πωλούνται σε συσκευασίες των έξι;

Το έξι είναι το μισό του δώδεκα. Η ντουζίνα αποτελεί αρχαία και διαδεδομένη μονάδα μέτρησης και εκφράζει την τάση μας να μετράμε με το ένα χέρι.

Με τους δώδεκα αριθμούς έκαναν υπολογισμούς στις φάλαγγες, χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα ως καταμετρητή. Αυτό το σύστημα ονομάστηκε δωδεκαδικό. Στη γλώσσα μας, ο λαϊκός όρος ντουζίνα ήταν η τυπική μονάδα μέτρησης των αβγών και ορισμένων άλλων τροφίμων. Σημαίνει δώδεκα και αναφέρεται σε πράγματα που δεν θεωρούμε ιδιαίτερα πολύτιμα, επομένως μπορούμε να αποκτήσουμε μεγαλύτερες ποσότητές τους.

Μέχρι και πριν από μία δεκαετία τα αβγά που εισάγονταν ταξίδευαν σε θήκες των 1.440 τεμαχίων (120*12). Οι παλιοί κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούν όρους όπως τέταρτο, αναφερόμενοι στις θήκες των 360 αυγών (1440:4), και οκτάδες, για εκείνα των 180 (1440:8). Πρόσφατα εμφανίστηκαν στα σούπερ μάρκετ και συσκευασίες των τεσσάρων ή ακόμη και των δύο τεμαχίων, για τους εργένηδες. Τελευταία άφιξη είναι οι συσκευασίες των δέκα αβγών, προσαρμοσμένες να ανταποκρίνονται στις ποσότητες των συνταγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου