Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Ο παράνομος τζόγος έπληξε το νόμιμο στοίχημα


Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, η εμφάνιση των υποστατικών στα οποία διεξάγεται παράνομα ηλεκτρονικό στοίχημα συνέτεινε στη μείωση, σε σημαντικό ποσοστό, του νομίμου στοιχήματος, του ιπποδρομιακού και των στοιχημάτων στα παιγνίδια του ΟΠΑΠ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Ιωνάς Νικολάου μετά την κατ’ άρθρο συζήτηση του κυβερνητικού νομοσχέδιου για τη ρύθμιση του ηλεκτρονικού στοιχήματος.

Όπως ανέφερε ο κ. Νικολάου, η Επιτροπή κατά τη σημερινή συνεδρία συμπλήρωσε τους ορισμούς για την καλύτερη και αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου και δόθηκε ιδιαίτερη σημασία σε ό,τι αφορά την προστασία του κοινού, των νεαρών προσώπων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού από τις ανεπιθύμητες συνέπειες του στοιχήματος με τη διενέργεια τακτικών ερευνών για τις συνέπειες της νομιμοποίησης κάποιων μορφών ηλεκτρονικού στοιχήματος.

«Η αρχή για το στοίχημα να έχει υποχρέωση να παρακολουθεί την εφαρμογή του νόμου και να ρυθμίζει ανάλογα τις ενέργειες της και να λαμβάνει μέτρα προστασίας της κοινωνίας και να δρα αποτελεσματικά», πρόσθεσε.

Ο κ. Νικολάου διευκρίνισε ότι από τα τυχερά παιγνίδια που ρυθμίζονται με το νόμο εξαιρέθηκαν τα παιγνίδια που εξαρτώνται αποκλειστικά από τη δεξιότητα του παίκτη χωρίς να υπεισέρχεται ο παράγοντας τύχη, όπως είναι το σκάκι, το τάβλι, το ντόμινο και ως εκ τούτου σε αυτά δεν θα τεθεί ο οποίος περιορισμός.

Το πόκερ είναι παιγνίδι στο οποίο συνυπάρχουν η τύχη και η δεξιότητα, πρόσθεσε.

Εξήγησε επίσης ότι τα τυχερά παιγνίδια ονομαστικά θα καθοριστούν από την Αρχή Στοιχημάτων.

Αναφερόμενος στα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή για το νόμιμο στοίχημα, ο κ. Νικολάου είπε ότι από το 2008 στο 2009 ο κύκλος εργασιών του συλλογικού στοιχήματος μειώθηκε κατά 20%, από 107 εκατομμύρια μειώθηκε στα 82 εκ και παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο το 2010, προσθέτοντας ότι κάποιος θα μπορούσε να συνδέσει τη μείωση με την εμφάνιση αυτή την περίοδο των πολλών υποστατικών με τα ον λάιν καζίνων.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, παρά το γεγονός ότι υπήρξε διαφοροποίηση του συντελεστή φορολόγησης στα στοιχήματα, τα έσοδα του κράτους παρέμειναν στα 2,3 εκ. και παρέμειναν στα ίδια επίπεδα και για τα τρία έτη.

Προσθέτοντας ότι ανάλογη η μείωση παρατηρείται και στο ιπποδρομιακό στοίχημα (20% από το 2008 στο 2009 και 10% στο 2010), σημαντικά μειωμένος είναι και φόρος στο ιπποδρομιακό στοίχημα από το 2008 στο 2010, με μείωση 30%.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στο ον λάιν στοίχημα παρέχεται η δυνατότητα παρανόμων στοιχημάτων σε ιπποδρομίες άλλων χωρών.

Συνεχίζοντας, ο κ. Νικολάου είπε ότι από τα στοιχεία του ΟΠΑΠ φαίνεται ότι το στοίχημα στα παιγνίδια του ΟΠΑΠ έχει επηρεαστεί ανάλογα από το παράνομο ηλεκτρονικό στοίχημα.

Καταλήγοντας, ο κ. Νικολάου είπε τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την άμεση ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση του ηλεκτρονικού στοιχήματος, ώστε το κράτος να εισπράττει τις απαιτούμενες φορολογίες και να προστατευθεί ο πολίτης από το παράνομο στοίχημα.

Νόμιμο θα θεωρείται το αθλητικό στοίχημα και παράνομο το στοίχημα που διεξάγεται ον λάιν, τζόγος ή καζίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου