Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Παράνομο το 50% του λογισμικού που χρησιμοποιείται παγκοσμίως

Το 47% των χρηστών Η/Υ παγκοσμίως έχει προμηθευτεί παράνομα το λογισμικό το οποίο χρησιμοποιεί, όπως προκύπτει από την έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Ipsos Public Affairs, εκ μέρους της Business Software Alliance (BSA).

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, δε, τα νούμερα είναι πολύ υψηλότερα, σύμφωνα με την πιο ενδελεχή έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί σε χρήστες Η/Υ, σχετικά με τη συμπεριφορά και τη στάση τους απέναντι στην πειρατεία λογισμικού και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Οι ερευνητές απευθύνθηκαν σε περίπου 15.000 χρήστες Η/Υ σε 32 χώρες, πραγματοποιώντας 400 έως 500 προσωπικές ή ηλεκτρονικές συνεντεύξεις σε κάθε χώρα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι χρήστες Η/Υ στον αναπτυσσόμενο κόσμο, στην πλειονότητά τους, αποκτούν συστηματικά το λογισμικό τους με παράνομα μέσα, όπως είναι η αγορά μίας άδειας χρήσης για ένα πρόγραμμα λογισμικού και η μετέπειτα εγκατάστασή του σε πολλαπλούς υπολογιστές ή το κατέβασμα (download) προγραμμάτων από δίκτυα ανταλλαγής (peer to peer), εκφράζοντας, ωστόσο, την υποστήριξή τους στις αξίες των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η Κίνα διατηρεί το υψηλότερο ποσοστό τακτικών πειρατών, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες που μελετήθηκαν, και ακολουθούν η Νιγηρία, το Βιετνάμ, η Ουκρανία, η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Κορέα και το Μεξικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου