Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Ακυρώνει ο Μπαράκ Ομπάμα τα σχέδια επιστροφής στη Σελήνη

Σε... ανώμαλη προσγείωση φαίνεται ότι οδηγείται το φιλόδοξο σχέδιο που καταρτίστηκε επί διακυβέρνησης Μπους για την επιστροφή της NASA στη Σελήνη. Το πρόγραμμα Αστερισμός «κόβεται» από το σχέδιο προϋπολογισμού που καταθέτει τη Δευτέρα ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ο Μπαράκ Ομπάμα.

Δημοσίευμα της Washington Post αναφέρει ότι τα νούμερα του προϋπολογισμού για το έτος 2011 μεταφράζονται σε «τίτλους τέλους» για το μεγάλο σχέδιο της NASA για την επιστροφή στη Σελήνη έως το 2020, βασισμένο στο φιλόδοξο όραμα του Τζορτζ Μπους για ένα νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση του Διαστήματος.

Ο προϋπολογισμός σηματοδοτεί κατά το δημοσίευμα και την εγκατάλειψη του γιγάντιου πυραύλου Ares 1, τον οποίο είχε δρομολογήσει η NASA για διάδοχο των διαστημικών λεωφορείων. Η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος έχει δαπανήσει δισ. δολάρια για την ανάπτυξη του πυραύλου, ο οποίος απέχει πολλά έτη από την πρώτη προγραμματισμένη επανδρωμένη αποστολή.

Μένει να αποδειχθεί εάν το Κογκρέσο θα συναινέσει στην αλλαγή πορεία πλεύσης του Αμερικανού προέδρου. Πηγές από τη διαστημική βιομηχανία αναμένουν σκληρή μάχη· ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από βουλευτές σε περιοχές που θα επηρεαστούν από την αλλαγή στρατηγικής, αναφέρει η Washington Post.

Δύο εφημερίδες της Φλόρντα γράφουν την ίδια στιγμή, επικαλούμενες αξιωματούχους της NASA υπό καθεστώς ανωνυμίας, ότι ο Λευκός Οίκος θα κατευθύνει τη Διαστημική Υπηρεσία να εστιάσει σε άλλα προγράμματα, περιλαμβανομένης της ανάπτυξης υπηρεσιών για εμπορική εκμετάλλευση όπως τη μεταφορά Αμερικανών αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Το πρόγραμμα Αστερισμός είχε ανακοινωθεί από τον ΗΠΑ Τζορτζ Μπους το 2004 και προέβλεπε την επιστροφή στη Σελήνη έως το 2020 και επανδρωμένες αποστολή στον Αρη γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 2030.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου