Η ελληνική έκδοση του κόκκινου βιβλίου επικαιροποιήθηκε έπειτα από 17 χρόνια και περιλαμβάνει στοιχεία για ψάρια, αμφίβια, ερπετά, πουλιά, θηλαστικά -θαλάσσια και χερσαία- και πλήθος αναλύσεων με τη συμβολή των περιβαλλοντικών οργανώσεων: Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία, Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών και WWF.
Σε ό,τι αφορά την πολιτεία απαιτείται σαφές πλαίσιο στόχων και μηχανισμών για την προστασία της βιοποικιλότητας, που θα έχει στον πυρήνα του τη σταθερή ενίσχυση της έρευνας σε αυτό τον τομέα, δήλωσε ο Σίνος Γκιώκας, πρόεδρος της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας κατά την παρουσίαση χθες της έκδοσης.
Το κόκκινο βιβλίο αξιολογεί συνολικά την κατάσταση 422 ειδών σπονδυλόζωων και 591 ειδών ασπόνδυλων με βάση τα διεθνώς αποδεκτά κριτήρια της Διεθνούς Ενωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).
Πρόκειται για μία έκδοση, είπε η Παναγιώτα Μαραγκού, συντονίστρια του προγράμματος, που δίνει πληροφορίες και κατευθύνσεις, οι οποίες αν ληφθούν υπ' όψιν θα συμβάλουν στην ελάττωση των κινδύνων για τους πληθυσμούς ζώων που απειλούνται.
Ερευνητές και συντονιστές της έκδοσης προέρχονται από τα Πανεπιστήμια Αριστοτέλειο, Καποδιστριακό, Αθηνών, Θεσσαλίας, και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης κ.ά.
enet
Κτήριο Βάιλερ: ο αφανής συγκάτοικος του Μουσείου Ακροπόλεως
Πριν από 6 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου