Σε ηλικία 23 ετών, η Αϊσέ, από το Πακιστάν βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, αναζητώντας μια πατρίδα και μια καλύτερη μοίρα. Ήταν ήδη παντρεμένη, μητέρα δύο παιδιών και έγκυος στο τρίτο. Στην απόγνωση της, ψάχνοντας για βοήθεια, χτύπησε την πόρτα του Ανοιχτού Πολυϊατρείου των "Γιατρών του Κόσμου", που βρίσκεται επί της οδού Ίωνος Δραγούμη 65, στο κέντρο της πόλης.
"Με σκυμμένο το κεφάλι και σχεδόν ψιθυριστή φωνή, ζήτησε να εμβολιαστούν τα παιδιά της. Η εμφάνισή της δεν έδειχνε την ηλικία της. Αντίθετα φαινόταν πολύ μεγαλύτερη. Αιτία ήταν η μπούργκα. Η τεράστια, φαρδιά, μπλε μπούργκα της", αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Σοφία Γκαρανέ, υπεύθυνη Κοινωνικής Υπηρεσίας Πολυϊατρείου Θεσσαλονίκης.
Η Αϊσέ μεγάλωσε στο Πακιστάν με αυστηρές αρχές και φόβο προς τους άντρες και τον Θεό. Στην Ελλάδα, ο σύζυγος της άρχισε να ψάχνει για ένα μεροκάματο, ενώ εκείνη έμενε στο σπίτι για να φροντίσει τα παιδιά της. Άλλωστε, δεν μπορούσε η ίδια να εργαστεί λόγω της μπούργκας που φορούσε.
Η γυναίκα, φανερά απογοητευμένη, καθώς το φαγητό δεν έφτανε για τα παιδιά, πήγε στο Πολυϊατρείο των "Γιατρών του Κόσμου". Μόνη, αυτή τη φορά, χωρίς την μπούργκα. "Πήγε σε μια εκκλησία ζητώντας συσσίτιο και την έδιωξαν επειδή, όπως μας είπε, "φορούσα την μπούργκα και κατάλαβαν ότι δεν είμαι χριστιανή", αναφέρει η κ. Γκαρανέ.
Όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι του Πολυϊατρείου, νόμιζαν πως έγινε κάποια παρεξήγηση και γι' αυτό το λόγο επικοινώνησαν οι ίδιοι με κάποιες εκκλησίες που παραχωρούν συσσίτιο καθημερινά σε άπορους και άστεγους. Ωστόσο και οι ίδιοι βρήκαν "κλειστές πόρτες".
"Αναρωτηθήκαμε ποιανού πίστη κλονίστηκε εκείνη την ημέρα, της Αϊσέ ή η δική μας. Μια μπούργκα έκανε τη διαφορά και τα παιδιά δεν είχαν γάλα να πιούνε;", αναρωτιέται η κ. Γκαρανέ.
Η Αϊσέ ενισχύθηκε από την οργάνωση σε όλα τα επίπεδα και καθοδηγήθηκε σε κάθε είδους δυνατή στήριξη από άλλες υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, στις οποίες παραπέμφθηκε.
Αργότερα, γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι, το τρίτο παιδί της οικογένειας, και οι εθελόντριες των "Γιατρών του Κόσμου" επιστρατεύτηκαν για να βοηθήσουν με βρεφικά είδη.
Στο πλευρό της γυναίκας στάθηκε και ένας ιερέας, εθελοντής των "Γιατρών του Κόσμου", ο οποίος βοήθησε τον σύζυγο της Αϊσέ να βρει μόνιμη, αξιοπρεπή εργασία.
"Αυτός δεν ενδιαφέρθηκε για την μπούργκα που φοράει η Αϊσέ. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα έπρεπε να ενδιαφέρεται, γιατί δεν πρέπει να κάνει διακρίσεις. Ωστόσο, οι άνθρωποι κάνουνε διακρίσεις, λόγω θρησκείας ή πολιτικών πεποιθήσεων, λόγω χρώματος, φύλου ή εθνότητας", καταλήγει η κ. Γκαρανέ.
Η Αϊσέ ταλαντεύτηκε αλλά δεν έπαψε να προσδοκεί και να ελπίζει. "Θα προσεύχομαι στον δικό σας Θεό για εσάς, να σας έχει καλά για να βοηθάτε", ήταν το "ευχαριστώ" της γυναίκας από το Πακιστάν προς τους ανθρώπους της οργάνωσης.
Η ζωή της οικογένειας της Αϊσέ έχει βελτιωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. Ο ιερέας συνεχίζει να βοηθά με συσσίτιο και είδη πρώτης ανάγκης. Στο Πολυϊατρείο τα παιδιά κάνουν τα απαραίτητα εμβόλια. Μετακόμισαν και έχουν και τη βοήθεια των γειτόνων.
Η Αϊσέ έχει καταβάλλει σκληρές προσπάθειες και μιλάει καλύτερα τα ελληνικά και από άλλους που κάνουν και μαθήματα, ενώ έχει προσαρμοστεί, και αρκετές φορές κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης, όχι μόνο χωρίς την μπούργκα, αλλά φορώντας και παντελόνι.
Κτήριο Βάιλερ: ο αφανής συγκάτοικος του Μουσείου Ακροπόλεως
Πριν από 6 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου