Οι Έλληνες μετανάστες, στην όμορφη πόλη του Νέου Ίζενμπουργκ (Neu Isenburg) στη Γερμανία, που απέχει μόλις έξι χιλιόμετρα από τη Φρανκφούρτη, μπορεί να είναι λίγοι αριθμητικά, κάνουν όμως πράγματα που σίγουρα αξίζουν την προσοχή μας και μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα ακόμα και για μεγάλες ελληνικές κοινότητες της Διασποράς.
Διακόσιοι είναι όλοι κι όλοι, από τους οποίους περίπου εξήντα τα μέλη της κοινότητας, της οποίας εδώ και δεκαεπτά χρόνια ηγείται ο δραστήριος Νίκος Μίχος, δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου των ξένων στο Νέο Ίζενμπουργκ.
Με δική του πρωτοβουλία, άλλωστε, ο δήμος της πόλης έχει παραχωρήσει, μέχρι σήμερα, δύο πυροσβεστικά οχήματα στην κοινότητα, με σκοπό να διατεθούν σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν ανάγκη.
Στην τελετή παράδοσης του δεύτερου οχήματος, πριν από λίγες ημέρες, παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής και εκπροσώπων των ΜΜΕ, ο δήμαρχος της πόλης, Ντιρκ-Όλιβερ Κβίλινγκ, τόνισε την αμέριστη υποστήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κοινότητα για να συνεισφέρει στην δασοπροστασία της Ελλάδας.
"Είμαι γνώστης της κατάστασης στην Ελλάδα και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την δωρεά αυτή", τόνισε ο δήμαρχος του Νέου Ίζενμπουργκ, που κάθε χρόνο έρχεται για διακοπές στην πατρίδα μας.
Γνωρίζοντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, ο Γερμανός φιλέλληνας είχε έρθει, από το περασμένο καλοκαίρι, σε άμεση επαφή με τις ελληνικές αρχές για τη δημιουργία και υποστήριξη εθελοντικών πυροσβεστικών σταθμών στην Ελλάδα.
Η προσπάθεια αυτή δεν ευοδώθηκε ακόμα, ο ίδιος, όμως, διαβεβαιώνει ότι θα επιμείνει, έχοντας την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση του κ. Μίχου, για τον οποίο μόνο καλά λόγια έχει να πει.
"Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, κ. Μίχος, είναι δημοτικός σύμβουλος στην πόλη μας και ως εθελοντής πυροσβέστης προσφέρει εδώ και 17 χρόνια τις υπηρεσίες του στους 35.000 κατοίκους του Νέου Ίζενμπουργκ", τονίζει ο κ.Κβίλινγκ.
"Στην πόλη μας ζουν αλλοδαποί από 102 διαφορετικές χώρες, ανάμεσα τους και περίπου 200 Έλληνες. Η Ελλάδα πρέπει να είναι περήφανη όταν έχει τέτοιους πατριώτες στο εξωτερικό", τονίζει.
Το πυροσβεστικό όχημα, με χωρητικότητα 2.500 λίτρων νερού, κανονάκι στην οροφή και δυνατότητα μεταφοράς έξι πυροσβεστών, θα προσφερθεί για τις υπηρεσίες δασοπροστασίας στην περιοχή της Χαλκιδικής. Η πρώτη ανάλογη είχε γίνει το 2000 στο Δήμο Κραννώνα, του Νομού Λάρισας, απ΄ όπου κατάγεται ο κ. Μίχος. Το νέο όχημα θα μεταφέρει στη Χαλκιδική ο ίδιος ο κ. Μίχος, όπως είχε κάνει και με το πρώτο.
"Η άμεση σχέση μου ως εθελοντής πυροσβέστης στην πόλη μου με βοήθησε τα μέγιστα", τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το Νέο Ίζενμπουργκ ο κ. Μίχος.
"Η ιδέα και οι προσπάθειές μου για την απόκτηση μεταχειρισμένων πυροσβεστικών αυτοκινήτων και τη μεταφορά τους στην Ελλάδα, ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια. Συγκριτικά, θα ήθελα να αναφέρω ότι στη Γερμανία υπάρχουν 35.000 πυροσβεστικοί σταθμοί και 1.000.000 πυροσβέστες, ενώ αντίστοιχα στην Ελλάδα 110 πυροσβεστικοί σταθμοί και 9.500 πυροσβέστες. Το κρατίδιο της Έσσης για παράδειγμα, με 8.000.000 κατοίκους (λίγο πιό μικρό από την Ελλάδα), έχει 2.600 πυροσβεστικούς σταθμούς", υπογραμμίζει.
Ο κ. Μίχος ευχαριστεί θερμά την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, και ειδικότερα το πρόεδρο της, Κώστα Δημητρίου, για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια.
Εκδηλώσεις για την προβολή της Ελλάδας
Επετειακές εκδηλώσεις, με μεγάλη απήχηση στην τοπική κοινωνία, όπως αυτές για τη Μαρία Κάλλας, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Καβάφη, τον Ελύτη, τον Σεφέρη, τον Καζαντζάκη είναι μερικές μόνο από τις αξιόλογες δραστηριότητες που έχει αναπτύξει ο Ελληνογερμανικός Πολιτιστικός Σύλλογος "Κίνησης", του Νέου Ίζενμπουργκ, από την ίδρυσή του, το 2005.
"Η ιδέα ξεκίνησε το 2004, όταν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας διοργανώσαμε τη δική μας, Μικρή Ολυμπιάδα", τονίζει ο κ. Μίχος, πρωτεργάτης και αντιπρόεδρος της "Κίνησης".
"Η επιτυχία της διοργάνωσής και η απήχησή της στην τοπική κοινωνία ήταν τόσο μεγάλη, που οι Γερμανοί δήμαρχοι όμορων περιοχών, μας ζήτησαν να την επαναλάβουμε με την Ολυμπιάδα του Πεκίνου, κάτι που έγινε. Έτσι, η Μικρή Ολυμπιάδα μας έχει γίνει πλέον θεσμός και θα επαναλαμβάνεται κάθε τέσσερα χρόνια, για να θυμίζουμε σε όλους τις αξίες του Ολυμπισμού", μας λέει.
Πέρα από την αναπαράσταση της Αφής της Φλόγας, της Λαμπαδηδρομίας και των αρχαίων αγωνισμάτων, διοργανώθηκαν ακαδημαϊκές και λογοτεχνικές βραδιές, με τη συμμετοχή επιφανών ανθρώπων των Τεχνών και των Γραμμάτων, ελληνικής και μη καταγωγής.
Και όλα αυτά, όπως και οι εκδηλώσεις που ακολούθησαν, χωρίς ουσιαστική βοήθεια από την Ελλάδα, όπως λέει, ενώ και η προσφορά όλων ήταν σε εθελοντική βάση.
"Σημαντικό θεωρούμε να μην κοιτάμε τι κάνει η πατρίδα μας για εμάς, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την πατρίδα", τονίζει ο κ. Μίχος, οδηγός στο επάγγελμα και προσθέτει: "Με την 'Κίνησή' μας αποφασίσαμε να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα από τις παραδοσιακές εκδηλώσεις και να παρουσιάσουμε, με τις δικές μας δυνάμεις, το σύγχρονο πολιτισμό της Ελλάδας".
Με τα χρόνια η "Κίνηση" (που έχει και δική της ιστοσελίδα: www.kinisis.de), μεγάλωσε και με τη συμμετοχή και άλλων ελληνικών συλλόγων της περιοχής μετεξελίχτηκε σε "Πολιτιστικό Κύκλο".
Επιτυχία γνωρίζουν και οι παραστάσεις της χορωδίας και της λαϊκής ορχήστρας της Κίνησης, με τραγούδια Θεοδωράκη και Χατζιδάκι, όπου εκτός από Έλληνες συμμετέχουν Γερμανοί, Βούλγαροι, Σέρβοι ακόμα και μία Τουρκάλα, σολίστ.
Κτήριο Βάιλερ: ο αφανής συγκάτοικος του Μουσείου Ακροπόλεως
Πριν από 6 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου