"Το Άστρο των Χριστουγέννων" αναλαμβάνει να διερευνήσει μερικά σημαντικά ερωτήματα για το ξεχωριστό εκείνο κοσμικό φαινόμενο που οδήγησε τους τρεις Μάγους στο νεογέννητο Χριστό. Τι ήταν τελικά εκείνο το "Άστρο"; Ήταν άραγε μετέωρο ή κομήτης; Νόβα ή σουπερνόβα; Μετεωρίτης ή βολίδα; Ισχύει άραγε η διατύπωση του Κέπλερ, πως επρόκειτο για συζυγία πλανητών; Γιατί καμιά επιστημονική θεωρία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να απορριφθεί έως σήμερα;
Η παράσταση δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, από ομάδα συνεργατών του Πλανηταρίου, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Παναγιώτη Σιμόπουλου, μουσική του Μπάμπη Μπλαζουδάκη, αφήγηση των Χρήστου Σιμαρδάνη και Κώστα Σεραφειμίδη.
Τα 40 λεπτά της εικονικής τρισδιάστατης πραγματικότητας δημιουργήθηκαν από τους Γιάννη Βαμβακά και Σωτήρη Μπενέκο, ενώ την επιστημονική επιμέλεια είχε ο Διονύσης Σιμόπουλος.
"Το Tραίνο της Φαντασίας" είναι μια ψηφιακή παράσταση του Καγκάγια (Kagaya) από την Ιαπωνία, η οποία ζωντανεύει, μέσα από εντυπωσιακές εικόνες, το παραμύθι του Mιγιαζάβα Κέντζι με τον ομώνυμο τίτλο.
Η παράσταση απεικονίζει την ιστορία ενός ταξιδιού στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και ταυτόχρονα μία περιπλάνηση στο απέραντο Σύμπαν.
Ο Κagaya είναι γνωστός "ψηφιακός" καλλιτέχνης από την Ιαπωνία. Γεννημένος το 1968, έχει δημιουργήσει έργα τέχνης σχετικά με το Σύμπαν, έργα που περιλαμβάνουν κυρίως γραφικά και ψηφιακές εκτυπώσεις, εικόνες για βιβλία και περιοδικά που αφορούν σε αστρονομικά θέματα.
Στο "Τραίνο της Φαντασίας" υπογράφει ταυτόχρονα το σενάριο, την σκηνοθεσία, τις ψηφιακές εικόνες και γραφικά της παράστασης.
Έκθεση Βαρώτσου
Παράλληλα, ο διεθνώς καταξιωμένος καλλιτέχνης Κώστας Βαρώτσος παρουσιάζει από χθες στο Ίδρυμα Ευγενίδου την έκθεση "Ουτοπία". Αφορμή της έκθεσης αποτελεί το έργο "Γένεση", το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για το Ίδρυμα Ευγενίδου και, αφιερωμένο στον εορτασμό του 2009 ως Έτους Αστρονομίας, θα κοσμεί μόνιμα την επίσημη είσοδό του Ιδρύματος επί της Λεωφόρου Συγγρού.
Ο Κώστας Βαρώτσος, επιχειρώντας μία ποιητική ανάγνωση του Σύμπαντος που μας περιβάλλει, παρουσιάζει μία σειρά εικαστικών παρεμβάσεων σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του Ιδρύματος, προσβάσιμες σε όλους τους επισκέπτες του.
Την έκθεση επιμελήθηκε η ιστορικός Τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου. H είσοδος της έκθεσης είναι ελεύθερη για το κοινό και οι ώρες λειτουργίας της είναι: Δευτέρα-Τρίτη 10.00-15.00 και Τετάρτη έως και Κυριακή 10.00-20.00.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου