Η πειρατεία λογισμικού έχει κοστίσει στις τεχνολογικές εταιρείες περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2009, με την Ασία να κυριαρχεί ως η περιοχή με τις μεγαλύτερες απώλειες, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.
Οι παγκόσμιες οικονομικές απώλειες λόγω πειρατείας λογισμικού έφτασε τα 51,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2009, εκ των οποίων τα 16,5 δισεκατομμύρια αναλογούν στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού, όπως επισημαίνει η έκθεση της Συμμαχίας Επιχειρηματικού Λογισμικού (BSA), που εδρεύει στη Σιγκαπούρη.
Παρά κάποιες επιτυχίες στην προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, 43% του λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε το 2009 στους υπολογιστές σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν πειρατικό, σε σχέση με ποσοστό 41% το 2008, σύμφωνα με την έκθεση που συντάχτηκε σε συνεργασία με την εταιρεία έρευνας αγορών, IDC.
Αυτή η αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανάπτυξη της αγοράς προσωπικών υπολογιστών στην Βραζιλία, την Ινδία και την Κίνα. Το Μπαγκλαντές ήταν η χώρα της Ασίας με το υψηλότερο ποσοστό χρήσης πειρατικού λογισμικού, ακολουθούμενο από τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία και το Βιετνάμ. Κίνα και Ινδία βρέθηκαν και αυτές στις πρώτες θέσεις αυτής της κατάταξης.
«Η μελέτη αυτή καθιστά σαφές ότι ενώ οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πειρατείας στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού στέφονται με μερική επιτυχία, οι απώλειες που φτάνουν τα 16,5 δισεκατομμύρια δολάρια παραμένουν οι μεγαλύτερες σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου», σχολίασε ο Τζέφρι Χάρντι, αντιπρόεδρος της BSA και περιφερειακός διευθυντής. «Κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο και πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για την ενημέρωση των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων και των καταναλωτών για τους κινδύνους και την επίπτωση της πειρατείας λογισμικού», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου