Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Κόβουν ό,τι μπορούν οι Θεσσαλονικείς

Μαχαίρι στις αγορές ενδυμάτων, υποδημάτων και στην ψυχαγωγία έβαλαν το πρώτο τρίμηνο του έτους οκτώ στους δέκα Θεσσαλονικείς, ενώ πέντε στους δέκα, το ίδιο διάστημα, πάτησαν… φρένο στις δαπάνες για τρόφιμα. Εξάλλου έξι στους δέκα έχουν αναβάλει τα σχέδιά τους για μεγάλες αγορές για το σπίτι και για διακοπές.

Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα καταναλωτικής εμπιστοσύνης που πραγματοποίησε το Παρατηρητήριο Τιμών και Ανταγωνιστικότητας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου (ΕΠΙ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Η έρευνα αποτελείται από δύο ενότητες. Η πρώτη αφορά την οικονομική συγκυρία και η δεύτερη την καταναλωτική συμπεριφορά. Σημειώνεται ότι η έρευνα ολοκληρώθηκε δύο μέρες πριν από την απόφαση για προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ - ΔΝΤ. “Είχε προηγηθεί η ενεργοποίηση της πρώτης δέσμης μέτρων και η εμφάνιση των πρώτων επιπτώσεων σε ατομικό επίπεδο, με αποτέλεσμα οι ερωτώμενοι να είναι σε θέση να τα αξιολογήσουν με την απαραίτητη νηφαλιότητα”, σημειώνει ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικού Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και επιστημονικός υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Ανταγωνιστικότητας του ΕΠΙ Γιάννης Καραγιάννης.

Περικοπές
Περικόπτουν ό,τι μπορούν οι Θεσσαλονικείς, όπως καταδεικνύει η έρευνα, σύμφωνα με την οποία:
Το 82,9% των ερωτηθέντων έχει μειώσει τις δαπάνες για την αγορά ρούχων και παπουτσιών.
Το 78,2% περιόρισε τη ψυχαγωγία και τη διασκέδαση.
Το 59,2% έχει ακυρώσει ή αναβάλει σχέδια σχετικά με μεγάλες αγορές για το σπίτι και
το 58,8% για διακοπές (58,8%).
Το 40,7% δήλωσε ότι έχει ακυρώσει ή αναβάλει την αγορά νέου αυτοκινήτου/μηχανής και
το 45,9% την αγορά κατοικίας.
Στην πλειονότητά τους φαίνεται να μην έχουν αναβάλει ή ακυρώσει την αγορά αυτοκινήτου ή μηχανής τα πολύ νεαρά άτομα, ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών, οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Από την άλλη πλευρά, ελαφρώς περισσότεροι (50,8% έναντι 48,0%) των ερωτηθέντων φαίνεται να μη έχουν μειώσει ακόμη τις δαπάνες τους για την αγορά τροφίμων. Αυτοί που έχουν μειώσει τις δαπάνες τους για τρόφιμα είναι κατά κύριο λόγο οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι.

Κτίζουν το αφορολόγητο
Πάντως, το σαφάρι για τη συλλογή αποδείξεων καλά κρατεί, καθώς εννέα στους δέκα (92,9%) απαντά ότι έχει αρχίσει τη συλλογή αποδείξεων, ενώ το 73,1% δηλώνει ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στην προσπάθειά του αυτή. Από την επεξεργασία των στοιχείων φαίνεται ότι μεγαλύτερες δυσκολίες στη… συγκομιδή των αποδείξεων αντιμετωπίζουν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (55-64 ετών).

Οικονομική συγκυρία
Πέντε στους δέκα (48,1%) θεωρούν λανθασμένους τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα θέματα της οικονομίας, ενώ το 37,5% πιστεύει ότι κινήθηκαν προς τη σωστή κατεύθυνση. Το 54,5% θεωρεί ότι η πρώτη δέσμη μέτρων ήταν αναγκαία, ενώ ποσοστό της τάξης του 36,5% πιστεύει ότι υπήρχαν περιθώρια για τη λήψη λιγότερο σκληρών μέτρων.

Θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα
Το 61,8% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης.
Όσον αφορά την εξειδίκευση των μέτρων, φαίνεται να υπάρχει πλήρης συμφωνία για την:
- μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης (96,2%)
- φορολόγηση των εισοδημάτων της εκκλησιαστικής περιουσίας (89,4%)
- αύξηση της φορολόγησης των off shore εταιρειών (83,4%)
- μείωση των μισθών στελεχών του δημόσιου τομέα (80,0%)
- επιβολή του ΕΦΚ στα είδη πολυτελείας (79,3%)

Αντίθετα, πλήρης διαφωνία καταγράφεται σχετικά με την:
- αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα (80,6%)
- αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ (80,3%)
- αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης (75,8%)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου