Ο φονικός καύσωνας «θα ξεκινούσε με μια μέση παγκόσμια θέρμανση κατά περίπου επτά βαθμούς Κελσίου, θέτονας υπό αμφισβήτηση το κατοικήσιμο ορισμένων περιοχών» γράφει η ερευνητική ομάδα στην αμερικανική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.
«Με μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 11-12 βαθμούς Κελσίου, οι περιοχές αυτές θα επεκτείνονταν ώστε να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου πληθυσμού όπως είναι σήμερα κατανεμημένος».
«Υπάρχει πιθανότητα γύρω στο 50/50 να συμβεί αυτό μακροπρόθεσμα» δήλωσε στο AFP ο καθηγητής Στίβεν Σέργουντ, επικεφαλής των ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία και του Πανεπιστημίου Πέρντιου στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότερες μελέτες για την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής ήταν «κοντόφθαλμες» και δεν εξέτασαν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του φαινομένου. Τα τελευταία χρόνια, πάντως, έχουν υπάρξει αρκετές έρευνες που προειδοποιούν ότι η παγκόσμια θέρμανση θα παραταθεί για αιώνες λόγω του ρόλου των ωκεανών.
Η νέα μελέτη όχι μόνο κοίταξε πιο μακριά στο μέλλον, αλλά εξέτασε και τις επιπτώσεις του «θερμικού στρες» που θα υποστούν οι άνθρωποι από ένα συνδυασμό ακραίων θερμοκρασιών και ακραίας υγρασίας.
Ο Δρ Σέργουντ πάντως αφήνει και ένα περιθώριο αισιοδοξίας: «Δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για την κλιματική αλλαγή τις επόμενες δύο δεκαετίες, υπάρχουν όμως πολλά που μπορούμε να κάνουμε για τις μακροπρόθεσμες μεταβολές» δήλωσε στο AFP.
Με τις δυσοίωνες εκτιμήσεις της μελέτης συμφωνεί και ο καθηγητής Τόνι ΜακΜάικλ του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου, ο οποίος υπογράφει συνοδευτικό άρθρο σχολιασμού στην ίδια επιθεώρηση.
«Σύμφωνα με ρεαλιστικά σενάρια που εκτείνονται μέχρι το 2300, ενδέχεται να βρεθούμε αντιμέτωποι με αυξήσεις της θερμοκρασίας κατά 12 βαθμούς ή και περισσότερο» προειδοποιεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου