Αδειάζουν το ένα μετά το άλλο τα ημιυπόγεια, τα ισόγεια και οι ημιώροφοι στους δρόμους όπου κατοικούν μετανάστες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Στις πολυκατοικίες, αλλά και στους στύλους της ΔΕΗ, μεταξύ Ολυμπιάδος, Κασσάνδρου, παλιάς Λαχαναγοράς και Ιουλιανού, τα ενοικιαστήρια, αλλά και τα πωλητήρια είναι εκατοντάδες.
Το ίδιο και στις βιτρίνες των μεσιτικών γραφείων της περιοχής.
Τι συμβαίνει και αδειάζουν οι πολυκατοικίες στην Αγίου Νικολάου, στην Αντίπαρου, στην πλατεία Δημητρίου (Αλατζά Ιμαρέτ) και στην Ευριπίδου; «Φεύγουν οι μετανάστες, εδώ και εβδομάδες ξενοικιάζουν τα διαμερίσματά τους και φεύγουν» απαντούν μεσίτες της περιοχής, που μέρα με τη μέρα συγκεντρώνουν περισσότερα ενοικιαστήρια και πωλητήρια. Από νέους πελάτες όμως δεν υπάρχει κίνηση και οι μεσίτες στην Κασσάνδρου περιμένουν στα τέλη Αυγούστου τους πρωτοετείς φοιτητές, όπως πριν από δεκαπέντε χρόνια, όπου στην περιοχή κυριαρχούσε ο φοιτητόκοσμος. Το κύμα φυγής των μεταναστών συμπίπτει με την εκκίνηση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Την πρώτη περίοδο έφευγαν όσοι δεν είχαν δουλειά και όσοι είχαν, νοίκιαζαν μαζί διαμερίσματα, συγκατοικούσαν για λόγους οικονομίας, τώρα όμως λιγοστεύουν όλο και περισσότερο οι μετανάστες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπως λένε καταστηματάρχες και κάτοικοι της περιοχής.
Λίγο δυτικότερα, στη Μοναστηρίου και τη Γιαννιτσών, βρίσκονται τα περισσότερα τουριστικά γραφεία που καθημερινά εκτελούν δρομολόγια με λεωφορεία για την Αλβανία. Οι δουλειές, όπως εκτιμούν τουριστικοί πράκτορες, το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί και τα λεωφορεία φεύγουν γεμάτα για την Αλβανία. Επιστρέφουν όμως με πολλές άδειες θέσεις, είτε από αυτούς που αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα στην Αλβανία είτε από εκείνους που αναζητούν νέο μεταναστευτικό προορισμό, όπως η Ιταλία.
makthes.gr
Κτήριο Βάιλερ: ο αφανής συγκάτοικος του Μουσείου Ακροπόλεως
Πριν από 6 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου