Καθώς αυξάνεται συνεχώς το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας και η θερμοκρασία ανεβαίνει, προκαλώντας μια σειρά από μεταβολές (στις χρήσεις της γης, στα ποσοστά βροχής, στην κατανομή του νερού κ.α.), τα φυτά θα εκλύουν μεγαλύτερες ποσότητες αρωματικών χημικών ουσιών, που αποκαλούνται «βιογενετικές πτητικές οργανικές ενώσεις». Η αυξημένη έκλυση αυτών των ουσιών, με τη σειρά της, θα επηρεάσει τον τρόπο που τα φυτά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και αμύνονται απέναντι στα έντομα και τα παράσιτα.
Η έρευνα, υπό τον καθηγητή Ζουζέπ Πενιουέλας του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και τον δρα Μισέλ Στοντ του Κέντρου Λειτουργικής Οικολογίας και Εξέλιξης στο Μονπελιέ της Γαλλίας, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Trends in Plant Science», επισημαίνει ότι ήδη ο κόσμος γίνεται πιο ευωδιαστός, καθώς τα φυτά κιόλας έχουν αρχίσει να εκλύουν περισσότερες από αυτές τις αρωματικές ενώσεις. «Μπορεί να έχει υπάρξει αύξηση ήδη 10% κατά τα τελευταία 30 χρόνια και μπορεί οι ουσίες αυτές να αυξηθούν ακόμα κατά 30 - 45% τις επόμενες δεκαετίες, καθώς προβλέπεται άνοδος της θερμοκρασίας κατά δύο έως τρεις βαθμούς Κελσίου», επισήμανε ο Πενιουέλας.
Οι βιογενετικές πτητικές οργανικές ουσίες (BVOCs) εκλύονται συνεχώς από τα φυτά στην ατμόσφαιρα και περιλαμβάνουν μια ποικιλία χημικών ενώσεων, που διαφέρουν μεταξύ τους στο μέγεθος, τις ιδιότητες και την προέλευση (ισοπρένιο, μονοτερπένιο, καρβονύλια, οξέα, αλκοόλες κ.α.). Όλες αυτές οι ουσίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και στο μεταβολισμό των φυτών, στην επικοινωνία μεταξύ τους, στην αναπαραγωγή και στην άμυνά τους έναντι των εξωτερικών εχθρών.
Από τις περιβαλλοντικές συνθήκες εξαρτάται η ποσότητα και το είδος των εκλυόμενων ουσιών -και εδώ έρχεται να παίξει το ρόλο του το φαινόμενο του θερμοκηπίου λόγω της κλιματικής αλλαγής. Μέχρι τώρα το ζήτημα της επίπτωσης της ανόδου της θερμοκρασίας στις εκπομπές πτητικών αρωματικών ουσιών από τα φυτά είχε παραγνωριστεί. Η νέα μελέτη για πρώτη φορά μελέτησε εκτεταμένα το ζήτημα και καλεί τους ερευνητές να προχωρήσουν σε νέες μακροπρόθεσμες μελέτες για το θέμα.
agelioforos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου