Αν και η εικόνα του…αδέκαρου φοιτητή είναι αναπόσπαστο και γραφικό στοιχείο της ακαδημαϊκής ζωής στη Μ. Βρετανία, η κατάσταση φαίνεται να έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη από τις αρχές του φθινοπώρου, καθώς πολλοί φοιτητές δεν έχουν λάβει τα δάνεια και τις υποτροφίες που δικαιούνται, μήνες μετά την έναρξη του εξαμήνου.
Σύμφωνα με έρευνα του Σερ Ντέιαν Χόπκιν, αντιπρυτάνεως του πανεπιστημίου του East London, πολλοί φοιτητές (στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και άτομα με παιδιά ή προβλήματα υγείας) αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα λόγω καθυστερήσεων στη χρηματοδότηση που δικαιούνται. Ως εκ τούτου, αρκετά εκ των πανεπιστημίων έχουν αρχίσει να παίρνουν μέτρα αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος, αφιερώνοντας κεφάλαια από τους δικούς τους προϋπολογισμούς.
Το Φεβρουάριο του 2009, ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα είχε ετοιμαστεί, ακριβώς για να διευκολύνει τη ζωή των φοιτητών. Πριν το εν λόγω πρόγραμμα, οι φοιτητές έπρεπε να υποβάλουν αιτήσεις στις αρχές των περιοχών στις οποίες διέμεναν οι γονείς τους ως εγγυήσεις για κάλυψη των βιοτικών τους αναγκών και στην «Εταιρεία Φοιτητικών Δανείων» (Student Loans Company), δημόσιο φορέα επιφορτισμένο με την παροχή κεφαλαίων για την κάλυψη τμήματος των εξόδων.
Σύμφωνα με το νέο πλάνο, όλο το θέμα πλέον αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Student Loans Company- αλλά ο εν λόγω φορέας αποδείχτηκε ανεπαρκής, κυρίως λόγω έλλειψης επαρκούς προσωπικού για την κάλυψη των απαιτήσεων. Σε συνδυασμό με τις συνθήκες της πρόσφατης οικονομικής ύφεσης, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η κατάσταση σαφώς και δεν είναι η καλύτερη δυνατή.
Από πλευράς τους, οι φοιτητές και οι οικογένειές τους ασκούν πιέσεις αποσκοπώντας στη μείωση των διδάκτρων που χρεώνουν τα πανεπιστήμια. Το όλο πρόβλημα ελπίζεται να λυθεί ύστερα από παρέμβαση το Νοέμβριο του Λόρδου Μάντελσον, υπουργού Επιχειρηματικότητας (στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν και τα θέματα χρηματοδότησης πανεπιστημίων), καρπός της οποίας θα είναι ένα πόρισμα σχετικά με το σε πόσα εκτιμάται ότι προβλέπεται να ανέρχονται τα έξοδα των φοιτητών για το προνόμιο της ανώτερης εκπαίδευσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου